Política 12/09/2013

Un dels detinguts a Madrid, un ultradretà amb pedigrí

Íñigo Pérez de Herrasti, de 56 anys, és fill de grandes de España, cosí del ministre de Defensa i cunyat del secretari d'Estat per a la Unió Europea

Ara
2 min

BarcelonaD'entre el grup de feixistes detinguts per haver rebentat la celebració de la Diada a la Delegació de la Generalitat a Madrid en destacava una figura. Un home ja gran que, tot i la caçadora blau marí i un clauer amb cadena, no casava amb la imatge de la resta. Cap cot, mans a les butxaques i gairebé sense fer res, es va mantenir dins el grup sempre, com mirant de no ser reconegut. Un cop detingut s'ha sabut que té 56 anys i el seu nom és Íñigo Pérez de Herrasti y Urquijo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pérez de Herrasti és un vell conegut en els ambients d'ultradreta. Màxim dirigent d'Alianza Nacional i impulsor de la plataforma Asamblea de Unidad Nacional, va ser detingut l'any 2000 i condemnat a 14 anys de presó (18 en demanava la Fiscalia) per possessió d'armes (una pistola automàtica i dues semiautomàtiques) i material per fabricar explosius. L'objectiu eren els familiars de presos d'ETA que viatjaven a Madrid per a les visites als centres penitenciaris. L'any 2007 va fer una vaga de fam en protesta pel que ell considerava “tracte de favor” de les institucions penitenciàries als presos d'ETA.

La biografia del detingut, però, té un altre vessant. És fill de Ramón Pérez de Herrasti y Narváez, marquès d'Albaida, i la desapareguda (2007) Begoña Urquijo Álvarez de Eulate, de la família dels marquesos d'Urquijo però més coneguda perquè va ser durant molts anys tresorera d'Alianza Popular.

La germana gran d'Íñigo Pérez de Herrasti, María, està casada amb Íñigo Méndez de Vigo, antic eurodiputat del PP i actual secretari d'Estat per a la Unió Europea. Es dóna la circumstància que la germana de Méndez de Vigo, Beatriz, és la secretària general del Centro Nacional de Inteligencia (CNI), a la pràctica, la número 2 de l'organisme. En un segon nivell de parentiu, Íñigo Pérez de Herrasti és cosí, per part de mare, de Pedro Morenés Eulate, l'actual ministre de Defensa del govern espanyol.

stats