REFUNDACIÓ
Política 23/10/2016

El 86% dels militants avalen el nom de PDECat

Es posa punt final al procés per escollir la denominació del nou partit, un camí que ha sigut llarg per les "traves" que hi ha posat l’Estat

Laia Vicens
2 min
El president del PDECat, Artur Mas, votant ahir.

BarcelonaLa nova Convergència ja té nom oficial. Els militants del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) van ratificar el nou nom del partit amb el 85,69% dels suports. El 12,29% dels votants van optar pel no i el 2,02% van ser vots en blanc. Amb aquests resultats, es posa punt final al procés per escollir la denominació del nou partit, un camí que ha sigut llarg per les “traves” que hi ha posat l’Estat, segons va denunciar ahir la coordinadora general del partit, Marta Pascal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, els 11.028 associats amb dret a vot havien de decidir si avalaven incorporar europeu al nom. “El nom europeu ja ens va bé perquè guarda coherència i fidelitat amb el que va sortir del congrés fundacional i ha sigut una finta al ministeri de l’Interior”, va celebrar ahir el president de la formació, Artur Mas, quan va anar a votar a la seu del carrer Provença. “Som el que ja sabíem que érem”, va dir en roda de premsa Pascal, que es va mostrar “satisfeta” dels resultats registrats.

Un camí ple d’entrebancs

El partit va anunciar que sotmetria a consulta de la militància el nom que acceptés el ministeri de l’Interior, després del veto a la primera proposta, Partit Demòcrata de Catalunya, una denominació que ja va néixer amb polèmica. En el congrés fundacional del juliol, la tria del nom va generar una allau de crítiques a les dues opcions plantejades per la direcció: Catalans Convergents i Més Catalunya.

La solució d’urgència acordada va ser reobrir les propostes i, d’entre gairebé 300 noms, Partit Demòcrata Català va acabar guanyant per un estret marge a Partit Nacional Català. La polèmica acabava de començar: Demòcrates de Catalunya, els escindits d’Unió, van amenaçar de portar el nom als tribunals i el ministeri de l’Interior va refusar inscriure’l al registre perquè s’assemblava molt al partit que lidera Antoni Castellà i perquè en el preàmbul dels estatuts es preveia la unilateralitat com a via possible per arribar a la independència. Pascal va reivindicar ahir que “malgrat les traves del ministeri” i la “voluntat política d’afeblir” el que representa la formació, han actuat “amb astúcia”. “És una victòria de la constància i el treball”, va afirmar.

Pascal i Mas van ser dues de les 3.615 persones que van participar en la votació, el 32,8% dels militants. El 34,36% ho van fer presencialment i fins a un 65,6% van emetre el seu vot per via telemàtica, un mecanisme que des de la direcció volen consolidar per facilitar les consultes a la militància.

De fet, per desplegar abans d’acabar l’any totes les estructures organitzatives de la formació, el 12 de novembre els associats escolliran els líders dels àmbits sectorials i els representants territorials del consell nacional, el màxim òrgan entre congressos. Els pròxims reptes són impulsar una campanya d’afiliació per ampliar el nombre de militants (ara són 11.508) i dissenyar el logotip i la imatge gràfica d’un partit que, ara sí, ja té nom oficial.

stats