Política 20/06/2019

Torra constata la dificultat d’una resposta unitària

Els comuns rebutgen la via unilateral com a reacció a la sentència del Suprem

Ot Serra
2 min
Quim Torra en la reunió d’ahir a Palau amb Jéssica Albiach i Susanna Segovia.

BarcelonaQuim Torra ha de muntar el trencaclosques de la resposta unitària a la sentència del Tribunal Suprem sabent que aparentment falten peces per completar-lo. El president de la Generalitat es va reunir ahir amb Jéssica Albiach i Susanna Segovia, presidenta i portaveu de Catalunya en Comú Podem al Parlament, per recollir una opinió més enllà de l’independentisme. I totes dues li van traslladar la necessitat d’obrir aquestes trobades no només entre els partidaris del referèndum, sinó “més enllà del sobiranisme” perquè la reacció representi una “majoria àmplia” de la societat catalana. “No ens hem de deixar ningú pel camí”, va deixar clar d’entrada Albiach, després de mantenir una conversa “cordial” amb el cap de l’executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En altres paraules, els comuns volen incloure-hi el PSC i també altres entitats socials. De moment, de cara a la setmana vinent Torra ja es reunirà amb sindicats i té una agenda plena de cites de cara al juliol.

Les peces del puzle són tan difícils d’encaixar que aquesta setmana Torra ha escoltat propostes unilaterals com les de la CUP i Demòcrates -l’ANC ja s’havia expressat en la mateixa línia- i altres de diàleg amb l’Estat per boca dels comuns, en la línia d’Òmnium, que insisteix en interpel·lar el 80% dels catalans. Ahir Albiach va remarcar que el seu partit “no s’ha mogut d’on ha estat sempre” i va insistir que la seva aposta continua sent un referèndum pactat amb caràcter vinculant. Per arribar-hi, va subratllar que cal recuperar una taula de diàleg transversal formada per partits i entitats.

Mobilització ciutadana

On sembla que no hi ha d’haver gaires problemes és en la reacció inicial a la sentència. Els comuns es van obrir ahir a una mobilització liderada per les entitats en cas que es condemni els líders del Procés. El segon pas per a ells hauria de ser una reformar del Codi Penal, aplicada retroactivament, per deixar clar que la violència dels delictes de rebel·lió i sedició exigeix armes. Una proposta que ja defensaven en campanya i que Albiach va assegurar que Torra havia rebut amb bons ulls (es necessitaria una majoria al Congrés de Diputats). En la resta de plantejaments, el president “s’ha limitat a prendre nota”, va afirmar la líder dels comuns.

El Govern va anunciar dimarts que volia tenir enllestida la proposta a mitjans de juliol, malgrat que Albiach va donar a entendre que no hi haurà gaires pistes fins que arribi la sentència. Amb tot, no va descartar que hi hagi una nova trobada en les pròximes setmanes a mesura que es vagi perfilant la proposta.

La d’ahir va ser la primera presa de contacte entre Torra i els comuns després de la tensió sorgida arran de les eleccions municipals, especialment a Barcelona. El president de la Generalitat va qualificar d’“operació d’estat” la fórmula amb què Ada Colau va accedir a l’alcaldia –amb el suport de Manuel Valls–. Dissabte passat es va veure a la plaça Sant Jaume una divisió entre dos espais –una part de l’independentisme i els partidaris de Colau– i l’objectiu de la unitat sembla ara encara més difícil.

stats