Judici
Política 20/10/2022

Demanen sis anys de presó per a un jove acusat de tirar una pedra contra els Mossos

El noi, que va denunciar per lesions els agents que el van detenir, ha negat els fets

4 min
L'acusat, en Robert, i el seu advocat, Benet Salellas durant el judici que s'ha celebrat aquest dijous a l'Audiència de Girona

GironaVist per a sentència el judici contra un veí de Vilajuïga (Alt Empordà) acusat de tirar una pedra contra els Mossos d'Esquadra durant una manifestació contra un acte de Vox el 2018 a Girona. La Fiscalia l'acusa dels delictes de desordres públics i atemptat contra l'autoritat i ha rebaixat la pena que sol·licitava: dels vuit anys i mig inicials als sis anys que ha demanat aquest dijous a la sala. La defensa, per contra, ha sol·licitat l'absolució del noi, que ha negat que tirés cap pedra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els fets que ha jutjat la secció tercera de l'Audiència de Girona es van produir el 6 de desembre del 2018. El partit d'extrema dreta Vox havia organitzat un acte per celebrar el dia de la Constitució a la plaça 1 d'Octubre de Girona, i com a resposta es va convocar una protesta per intentar impedir-ho. A les nou del matí els manifestants contraris als ultres es van reunir davant de Correus i un quart d'hora més tard es van dirigir a la plaça 1 d'Octubre, que estava envoltada de tanques policials. Al cap de poc d'arribar-hi alguns participants van fer llançaments d'objectes contra la línia policial, i els Mossos van dispersar els manifestants amb càrregues. Va ser en aquest moment que els agents van detenir l'acusat. 

El jove ha declarat que, de camí de Correus a la plaça, una noia va repartir globus amb pintura vermella i en va agafar un. També ha admès que el va tirar als agents, però ha negat que tirés cap pedra. Segons el seu relat, al cap d'uns "30 o 40 segons" d'aquest llançament el van detenir dos agents de la Brimo, el van arrossegar per terra i un policia el va colpejar amb una defensa. 

Aquell mateix dia va anar a l'hospital i ha presentat com a proves els informes mèdics de les lesions que va patir. Així mateix, el seu advocat, Benet Salellas, li ha preguntat si havia posat una denúncia per lesions contra els agents i si un dels denunciats era l'intendent de la Brimo Carles Hernández de Vilamajó. "¿El seu testimoni [d'Hernández] és la principal prova que hi ha contra vostè en aquest judici?", li ha preguntat Salellas. "Sí", ha respost el jove.

Es dona la circumstància que durant aquest operatiu es va fotografiar l'intendent Hernández utilitzant una porra extensible contra els manifestants, motiu pel qual va ser cessat posteriorment. Aquest tipus de porra són d'autodefensa i no està permès utilitzar-les en un dispositiu d'ordre públic perquè són metàl·liques i poden fracturar ossos. 

Llançaments de "tanques, ous, coets i pedres"

Hernández, que ha declarat en qualitat de testimoni, ha indicat que unes "150 persones encaputxades i amb bufs per impedir la seva identificació" van anar fins a la plaça on s'havia de fer l'acte de Vox i que al cap de "menys de dos minuts" van començar a fer llançaments de "tanques, ous, coets, pedres, ampolles i algun globus de pintura" contra els policies. "La violència de l'atac va ser tan gran que vaig veure clar que havia de donar l'ordre de dispersar", ha afirmat. 

Hernández ha assegurat que va veure "clarament" com l'acusat tirava una pedra i que després el va anar a detenir perquè el va reconèixer per un detall de la seva vestimenta. "Portava una cosa que em va cridar molt l'atenció: les botes, que eren verdes, de mitja canya, les típiques xiruques. I amb el meu company ho vam veure i vam tenir claríssim que era ell", ha subratllat.

Imatge de les càrregues policials a Girona durant la manifestació antifeixista, el 6 de desembre del 2018.

Salellas li ha preguntat si tenia alguna explicació per les múltiples lesions que presentava el noi després del seu arrest. "Quan caiem a terra [durant la detenció], desconec si pica a terra. Però veient l'acció del company podria ser que fossin provocades per la seva acció amb la defensa", ha respost, fent referència als cops que li va donar un altre agent quan estava estès a terra i el tenien agafat. 

Tot seguit ha declarat com a testimoni un altre agent de la Brimo que estava just al costat d'Hernández. Ha ratificat els fets exposats pel seu company i també ha recalcat que va veure com l'acusat feia "el moviment de tirar una cosa amb la mà, que devia ser una pedra".

Sense imatges del llançament

El tercer testimoni a passar davant dels jutges ha sigut l'agent que va elaborar l'informe amb les imatges i vídeos que hi ha d'aquest incident. Ha assenyalat que hi ha múltiples proves gràfiques on es veu l'acusat participant a la manifestació, tot i que ha admès que no hi ha cap imatge on es vegi el jove tirant una pedra.

En un principi estava previst el testimoni d'una quinzena de mossos, però finalment només han sigut tres. El fiscal volia que declaressin sobre tots els incidents i aldarullls que es van produir al llarg del matí d'aquell dia, però el president del tribunal li ha parat els peus: ha recordat que la sala només jutja els fets protagonitzats per l'acusat i no tot el que va passar després que el detinguessin, ja que és impossible que hi participés. 

A les seves conclusions finals, el ministeri públic ha rebaixat la pena sol·licitada fins als sis anys –quatre anys i tres mesos pel delicte d'ordres públics i un any i nou mesos pel d'atemptat contra l'autoritat–. Per contra, la defensa n'ha reclamat l'absolució perquè "no hi ha cap prova objectiva" que el noi tirés una pedra i perquè l'acusació es basa en la paraula de dos agents dels Mossos que van ser denunciats per l'acusat.

stats