La llei d'amnistia

Com poden desencallar Junts i el PSOE l'amnistia abans del 7 de març?

El conflicte continua instal·lat en el terrorisme i la traïció

ARA
4 min
Els nou presos polítics en l'acte d'Òmnium d'aquest tarda

BarcelonaLa llei d'amnistia té quinze dies de coll a partir d'aquest dimecres per aprovar-se al Congrés. Si no, el text presentat pel PSOE fracassarà i els tràmits haurien de tornar a començar des de zero. Això, en cas que a les dues parts, socialistes i independentistes, encara els quedessin ganes de continuar-ho intentant. Com era previsible, la mesa de la cambra baixa ha acceptat la pròrroga que dissabte va demanar el PSOE –acordada amb Junts– i el nou termini passa a ser el 7 de març. Data límit per resoldre les qüestions que encallen la llei des de fa setmanes i que els últims dies s'ha evidenciat que són murs difícils de superar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La "solvència jurídica" i la "constitucionalitat" de la llei són les dues línies vermelles per al PSOE. Els socialistes rebutgen exposar-se a una derrota al Tribunal Constitucional a canvi d'incloure a l'amnistia tots els supòsits possibles, inclosos els més polèmics, els de les acusacions per terrorisme o per traïció. Són dos delictes especialment perseguits tant a la legislació espanyola com a la internacional i el govern espanyol considera que s'han de mantenir com a excepcions a l'amnistia. Ara bé, fonts socialistes accepten que el text actual de la llei s'haurà de modificar per arribar a una entesa amb Junts. Aquest mateix dimarts, de fet, la vicepresidenta primera de l'executiu, María Jesús Montero, creia que era qüestió "d'hores o de dies", segons ha dit en una entrevista a la SER.

La també ministra d'Hisenda probablement ha estat massa optimista, tenint en compte que les posicions continuen enrocades –per això la pròrroga de quinze dies en lloc d'aprovar aquesta mateixa setmana la llei–. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat a Junts que estigui "a l'altura" del moment i entengui que l'amnistia no ho pot aguantar tot sobre el paper. Els socialistes estan convençuts que les acusacions per terrorisme –o eventualment per traïció en la trama russa del Procés– acabaran caient perquè no es fonamenten en fets objectius, sinó en elucubracions d'alguns jutges que combaten l'amnistia des de la judicatura.

Les exigències de Junts

A Junts no li preocupa el que pugui acabar dient el TC sobre l'amnistia, sinó que la llei acabi incloent tots els independentistes que estan sent perseguits judicialment (i també els que, en causes actualment secretes, puguin ser-ho en el futur). Per això, veient com els jutges Manuel García-Castellón i Joaquín Aguirre adapten les seves investigacions a les escletxes que van trobant en la llei, exigeixen que també estiguin blindades les causes per terrorisme i traïció.

Actualment aquests dos delictes estan exclosos de l'amnistia (en el cas del terrorisme, sempre que s'hagi evidenciat voluntat de violació greu dels drets humans) i Junts vol eliminar-ne la referència: que no s'esmenti a la llei. Ara bé, com que el PSOE rebutja frontalment aquest plantejament, s'estan buscant opcions intermèdies, com ara eliminar la paraula terrorisme de la llei, però mantenir excloses de l'amnistia les persones que hagin vulnerat els articles 2 i 3 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans, és a dir, el dret a la vida i la prohibició de la tortura.

També hi ha qüestions referides al lawfare que s'estan negociant, apunten fonts pròximes a la negociació. L'entorn de Carles Puigdemont és el més afectat en aquest capítol i Junts assegura que no deixarà "ningú fora de l'amnistia".

Feijóo no esmenta l'amnistia

El tràmit de l’amnistia continua el curs mentre el PP allarga l'eufòria pels resultats a Galícia. Aquest dimarts s’ha celebrat el comitè executiu estatal a la seu de Génova, amb presència dels líders autonòmics, que han lloat Alfonso Rueda i Alberto Núñez Feijóo, reforçat en el seu lideratge tot i la patinada durant la campanya amb relació a l’amnistia i l’indult a Carles Puigdemont. El líder del PP ha evitat esmentar-ho explícitament, però sí que ha insistit a desmarcar-se de les mesures que ha aplicat i que vol aprovar Pedro Sánchez. "El seu argument estrella ha sigut dir que som capaços de pensar el que ells fan. Menteixen sobre el que diem, sobre el que fem i sobre el que suposadament pensem. Necessiten interpretar les voluntats alienes perquè s’avergonyeixen dels seus propis fets", ha subratllat Feijóo.

El govern espanyol ha insistit els últims dies a assenyalar les contradiccions del líder del PP pel fet que en un dinar amb periodistes digués que veia difícil acreditar el delicte de terrorisme en les protestes de Tsunami Democràtic, que va estudiar l’amnistia durant 24 hores i que veu un indult sota determinades condicions com una alternativa per a Puigdemont. El PSOE ha agafat aquestes paraules pel boc gros i ha volgut traslladar que les posicions de Feijóo no estan tan allunyades de les de Sánchez, la qual cosa el líder conservador rebutja amb rotunditat. "La gran esperança de l’independentisme, és a dir, Pedro Sánchez, és pretendre convèncer els espanyols que l’acompanyaré en la seva deriva", ha criticat.

Quaranta-vuit hores després que es publiqués el que havia expressat al dinar amb periodistes, el mateix Feijóo es va retractar i va rebutjar la mesura de gràcia. "No accepto ni acceptaré una amnistia i no accepto ni acceptaré l’indult", va assegurar. Els resultats a Galícia li han permès salvar un match ball intern que el PP vol traslladar a la teulada del PSOE. "No hi havia cap match ball", ha afirmat el president andalús, Juanma Moreno, que també ha fet pinya amb Feijóo com va fer aquest dilluns la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. L’objectiu ara de Feijóo és exportar el model de Galícia a tot l’Estat, malgrat que hi hagi realitats diferents, i anar minvant a poc a poc el pes de Vox. "Qui continuï comprant el relat del govern i criticant-me més a mi que a Sánchez, serà útil a Sánchez, però no als interessos dels espanyols", ha afirmat amb relació a l’extrema dreta.

Bolaños contesta el PP sobre l'amnistia: "Jo penso el mateix que Feijóo"

El ministre de Justícia i de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat aquesta tarda al Senat que "jo penso el mateix que Feijóo", davant les crítiques del PP a la llei d'amnistia. "Vostès reconeixen que els indults són una cosa que necessita el nostre país per a la reconciliació. Doncs facin en públic el que diuen en privat i deixin de crispar. El seu líder va dir als espanyols el que pensava, i per tant el que diu en públic és una gran mentida i un exercici de cinisme", ha conclós.


stats