Política 22/09/2020

Els comuns es despengen del front comú que proposa Ciutadans davant una possible inhabilitació de Torra

Albiach aposta per reunir totes les forces del Parlament per trobar-hi una resposta unitària

Mireia Esteve / Xavi Tedó
3 min
Albiach, en una imatge recent

BarcelonaL'intent de Ciutadans de bastir un front comú per evitar el "bloqueig institucional" davant una possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, comença a fer aigües. Catalunya en Comú - Podem ha confirmat aquest dimarts que no participarà en cap reunió a quatre –tal com proposava Ciutadans, que ahir va enviar una carta al PSC, el PP i els comuns per emplaçar-los a una trobada després del veredicte del Tribunal Suprem– perquè considera que el partit taronja "no forma part de les solucions". De fet, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha qualificat la iniciativa "d'oportunista". "Ciutadans no forma part de les solucions i, si Torra és inhabilitat, Roger Torrent ha d'activar el compte enrere per convocar eleccions", ha defensat en roda de premsa al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si aquest dilluns deixava la porta oberta a seure i a escoltar la proposta del partit taronja, vint-i-quatre hores després la líder dels comuns ha sigut taxativa: "No reproduirem la política de blocs amb experiments estranys que no porten enlloc". En aquest sentit, ha negat que hagin acceptat reunir-se amb Cs, el PSC i el PP, tal com havien afirmat des del partit taronja, i ha detallat que no hi va confirmar l'assistència quan Carlos Carrizosa li va trucar per explicar-li la proposta. En aquesta trucada, segons Albiach, el líder taronja no va descartar convidar-hi també JxCat, ERC i la CUP, tot i que el diputat Jorge Soler no ho ha confirmat.

Tot i la negativa d'Albiach a una reunió únicament amb els grups de l'oposició, la líder dels comuns sí que ha defensat una trobada de totes les forces polítiques de l'arc parlamentari que serveixi per trobar una resposta a la possible inhabilitació de Torra: "Seria bo que totes les forces polítiques fossin capaces de seure i veure com hi responem amb unitat". De tota manera, ha tornat a insistir en la necessitat que el president de la Generalitat convoqui eleccions: "Va tard en la convocatòria electoral, però si decideix convocar-les des que es produeix la sentència fins que és inhabilitat, no hi ha cap problema".

Ciutadans continua sense concretar la seva proposta

Ciutadans, per la seva banda, tampoc ha volgut explicar si entre les "solucions" que s'haurien d'abordar en aquesta trobada amb els grups de l'oposició hi ha presentar un candidat a la investidura que, encara que no tingui prou suports, serveixi per fer avançar el rellotge cap a unes noves eleccions. El diputat Jorge Soler ha defensat que, davant una possible inhabilitació de Torra, hi hagi "un candidat per presidir Catalunya", però no ha detallat si era partidari que la seva formació presentés Carlos Carrizosa encara que no comptés amb els suports per investir-lo. Amb tot, ha insistit en la necessitat de trobar un punt d'entesa entre els grups de l'oposició: "Estem demanant la col·laboració dels partits per a un acord transversal [...]. Si alguns es volen autodescartar perquè no és cosa seva, que ho diguin ells mateixos".

Un dels interrogants sobre els escenaris que es poden obrir al Parlament en cas que Torra no convoqui eleccions abans de la possible inhabilitació és si el president del Parlament, Roger Torrent, està obligat a convocar un ple d'investidura en cas que algun grup proposi un candidat que no tingui prou suports. Per a Albiach, "si no hi ha un candidat que reuneix majories suficients no caldria el ple". Ara bé, hi ha precedents com ara la investidura de l'expresident Artur Mas de l'any 2015, en què es va convocar el ple malgrat que la CUP havia dit que no li donaria els deu vots per investir-lo president.

La CUP demana consensuar un programa "d'alternativa social"

I mentre els grups de l'oposició no troben consens per presentar una proposta a la sentència del Tribunal Suprem, entre els grups independentistes les converses continuen. Aquest dimarts la CUP ha insistit en consensuar una data per a les eleccions, però ha demanat que vagi acompanyada d'un programa "d'alternativa social" que inclouria les "mesures socials" que té previst adoptar el Govern els pròxims mesos, a més d'un calendari de "mobilitzacions".

"Si la data de les eleccions és més tard, però ve acompanyada d'un programa clar de mobilitzacions i mesures socials, cap problema", ha afirmat el diputat Vidal Aragonés en roda de premsa al Parlament, on ha tornat a recriminar l'actuació dels Mossos davant les mobilitzacions socials. Aragonés aposta per un "exercici de resistència" a la presidència de la Generalitat i, per tant, considera que cal pactar com s'hauria de traduir això, a més de detallar quines atribucions hauria de tenir un govern en funcions.

stats