Política 17/06/2019

Detinguda la cúpula de l'última organització armada de Galícia

Antón García Matos, 'Toninho', i la seva parella, Asunción Losada Camba, van ser arrestats dissabte a Vigo

Ara
2 min
Detinguda la cúpula de la darrera organització armada de Galícia

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha detingut aquest cap de setmana a Vigo els membres de l'organització armada Resistência Galega Antón García Matos, 'Toninho', i la seva parella, Asunción Losada Camba, segons van confirmar a Europa Press fonts del ministeri de l'Interior. Fugits de la justícia des del 2006, Toninho i Losada van ser detinguts aquest dissabte en virtut de les requisitòries dels jutjats d'instrucció 4 i 6 de l'Audiència Nacional pels delictes de pertinença a organització terrorista en grau de direcció, tinença i transport d'explosius i falsedat documental.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Encara que en els últims anys les operacions policials havien aconseguit desarticular l'organització i detenir-ne tots els membres, a més d'actuar contra el seu entramat organitzatiu de suport, Toninho estava fugit amb Losada des del 2006, cosa que permetia a Resistência Galega mantenir els coneixements tècnics i l'experiència per elaborar artefactes explosius.

En el moment de la detenció, Toninho i Losada anaven acompanyats de Nicolás García Nogales, un col·laborador també arrestat. A més, els agents van detenir posteriorment una quarta persona a la localitat d'Oxén, a Ourense. La recerca de Toninho, màxim dirigent de la banda, es remunta al seu pas a la clandestinitat el 2006. Durant aquests anys s'han seguit moltes pistes per mirar de localitzar-lo, i fins i tot s'havia arribat a situar el seu parador a Portugal i a Veneçuela.

Des del 18 de juliol del 2014, quan es va publicar un vídeo que havia gravat en la clandestinitat en què advocava per donar continuïtat a "la lluita armada", no se n'havien tornat a tenir notícies. La Guàrdia Civil està instruint les diligències policials sota la direcció de l'Audiència Nacional i en coordinació amb la Fiscalia de l'Audiència Nacional. Els detinguts seran traslladats en les pròximes hores a Madrid per quedar a disposició de l'òrgan judicial.

Segons dades de l'institut armat, a Resistência Galega se li atribueixen més de seixanta accions violentes, moltes de les quals realitzades amb explosius de fabricació pròpia. L'última acció va ser la col·locació d'un artefacte explosiu a l'Ajuntament de Baralla (Lugo) l'1 d'octubre del 2014.

stats