Política 31/10/2020

El jutge deixa en llibertat sense mesures cautelars els nou detinguts en l'operació Volhov

Vendrell, Soler, Madí, Vinyals, Fusté, Aguilera, Molina, Serra i Mir s'han acollit al seu dret a no declarar

Anna Mascaró
4 min
Oriol Soler, després de quedar en llibertat.

BarcelonaEn llibertat i sense mesures cautelars. Després del rebombori causat per l’operació Volhov dimecres, en què la Guàrdia Civil va detenir 21 persones i va portar a terme una trentena d’escorcolls en el marc d’una investigació sobre el finançament del Procés, el magistrat va decidir deixar en llibertat provisional els principals detinguts -nou persones que han passat dues nits sota custòdia judicial- i la Fiscalia ni tan sols va demanar cap mena de mesura cautelar contra ells. Ahir van passar com estava previst a disposició del jutge i tots els investigats es van acollir al dret a no declarar.

Entre ells hi havia l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, l’exdirigent de CDC David Madí, l’empresari Oriol Soler i el president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals. Tots quatre van formar part de l’anomenat estat major que va estar darrere dels preparatius del referèndum de l’1-O. També va quedar en llibertat l’interventor delegat del departament de la Presidència amb Carles Puigdemont, Jordi Serra, així com Toni Fusté i Roc Aguilera, directius de l’empresa Events d’Igualada, dedicada al muntatge d’escenaris, que el 2017 ja va ser escorcollada per la Guàrdia Civil buscant material del referèndum. També va quedar en llibertat el regidor d’ERC a Cabrera de Mar Enric Mir i l’exregidora d’ERC de Sant Joan Despí Marta Molina.

David Madí a la seva sortida de la Ciutat de la Justícia

El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, basa la investigació en una sèrie de converses telefòniques interceptades per les quals considera tenir indicis de delictes que van des d’un presumpte cas de corrupció urbanística fins a tràfic d’influències, i els relaciona amb el finançament del Procés i el Tsunami Democràtic. La causa està oberta pels delictes de suborn, malversació de fons públics, prevaricació i desordres públics, entre d’altres, tal com va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un comunicat. El cas és una peça separada d’una altra causa que investiga subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a les entitats pròximes a CDC CATmón i Igman, presidides per Víctor Terradellas, el mòbil del qual és clau en la investigació: la Guàrdia Civil va trobar-hi unes converses entre Terradellas, Madí i Vendrell en les quals es va basar per poder punxar la resta de telèfons.

Investiga el Tsunami Democràtic

El jutge situa tant Vendrell com Madí i Soler a la cúpula del Tsunami Democràtic, i hi relaciona també l’empresa Events: indaga si va ser aquesta empresa la que va instal·lar un escenari a la frontera de la Jonquera el novembre del 2019, informa l’agència Efe. A més, investiga, entre altres coses, si els antics dirigents de CDC i ERC -Madí i Vendrell- haurien fet servir la seva influència i contactes al Govern per beneficiar-se’n en els seus negocis, cosa que dijous l’executiu català va desacreditar recordant que els informes de la Guàrdia Civil apunten també a una rocambolesca possible col·laboració del Kremlin amb el Procés.

Xavier Vendrell i Oriol Soler a la sortida de la Ciutat de la Justícia

Aguirre també relaciona Vendrell amb la requalificació urbanística d’uns terrenys del complex Villa Bugatti a Cabrera de Mar, per la qual cosa van ser detinguts tant l’alcalde del municipi, Jordi Mir (JxCat), com el regidor Enric Mir i l’arquitecte municipal, Ramon Vilà. Tant l’alcalde com Vilà van quedar en llibertat el mateix dia de la detenció, però el regidor d’Urbanisme va restar sota custòdia policial fins ahir. Segons informa Efe, la Guàrdia Civil va trobar prop de 40.000 euros en efectiu al seu despatx durant l’escorcoll, tot i que no han pogut determinar si la seva procedència és irregular. El magistrat també considera l’exregidora d’ERC Marta Molina com una persona pròxima als negocis de Vendrell, però no ha aclarit encara quins delictes se li imputen, ni tampoc a l’interventor Jordi Serra.

Concentració de suport

Una vintena de familiars, amics i representants de JxCat, ERC i la CUP -entre els quals l’exdiputat al Congrés Joan Tardà i els pares de Vendrell- van concentrar-se ahir al matí a l’entrada de la Ciutat de la Justícia per donar suport als detinguts, que hi van arribar cap a un quart de deu del matí en dues furgonetes i un cotxe de la Guàrdia Civil. A les portes dels jutjats, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va titllar el macrooperatiu de “muntatge sense cap tipus de prova”. Per la seva banda, el portaveu de l’ANC, Adrià Alsina, va denunciar que els investigats van haver de declarar davant la justícia “pel fet de ser independentistes”. Per a la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, l’operació policial persegueix “desacreditar” i “dividir” l’independentisme. Després de 48 hores privats de llibertat, la compareixença dels nou detinguts davant el jutge va ser ràpida -unes dues hores-. No obstant això, els advocats es preparen per a una instrucció judicial que podria ser llarga.

stats