Política 27/07/2016

Detinguts a Arbúcies dos germans marroquins acusats de finançar Daeix

La Guàrdia Civil ha detingut els dos germans, de 33 i 22 anys, acusats d'utilitzar identitats falses per enviar diners a l'organització terrorista

Europa Press
2 min
Agents de la Guàrdia Civil durant l'operació per detenir dos germans marroquins a Arbúcies acusats de finançar Daeix a

Girona / MadridLa Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres a Arbúcies (la Selva) dos germans de 33 i 22 anys i de nacionalitat marroquina, acusats dels delictes de finançament de terrorisme jihadista, col·laboració amb grup terrorista i autoadoctrinament.

Segons ha informat el ministeri de l'Interior, es tracta de la primera investigació a Espanya en què s'aconsegueixen evidències concretes que demostren l'enviament de remeses de diners des d'Europa per facilitar l'operativa del grup terrorista Estat Islàmic –també conegut com a Daeix– i, en concret, per facilitar els desplaçaments d'operatius per a la seva integració a les files del grup terrorista.

Els dos detinguts, al costat d'una tercera persona –un altre germà que es creu mort a Síria–feien arribar els fons als administradors de Daeix utilitzant la intermediació d'identitats falses atribuïdes als gestors de Daeix.

Els investigadors creuen que aquestes suposades identitats formen part del centre de captació econòmica internacional de Daeix.

La mort d'un dels germans a Síria, que es va desplaçar a la zona de conflicte juntament amb la seva dona i dos fills per integrar-se a Daeix, no va fer que cessessin els enviaments de fons des d'Espanya.

Els investigadors han constatat que aquesta activitat tenia un caràcter permanent que proporcionava suport financer al grup terrorista.

"Els dos detinguts feien vida normal"

Els dos germans han estat detinguts a primera hora del matí a Arbúcies, on residien a dos pisos dels carrers Germana Assumpta i Segimon Fogueroles, i fa anys que treballaven a empreses de la població.

Segons ha explicat a Europa Press l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, "els dos detinguts feien vida normal" i un d'ells estava casat amb una veïna que era natural de la població, amb qui tenia dos fills.

Garriga ha afirmat que "res els feia sospitar" que poguessin estar involucrats amb Estat Islàmic i ha demanat prudència fins que no es resolguin les investigacions per part de la Guàrdia Civil.

Després de la detenció, els agents han seguit amb l'escorcoll dels dos domicilis per obtenir nous elements que permetin un coneixement més ampli dels vincles dels detinguts amb els administradors financers de Daeix i les seves suposades identitats.

L'operació està a càrrec d'agents de la direcció d'informació de la Guàrdia Civil juntament amb unitats de les comandàncies de Girona i Almeria i de les zones de Catalunya i Andalusia, sota la direcció del jutjat central d'instrucció 1 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional, a més de la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

Interior ha subratllat que l'aplicació de la llei de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme ha estat fonamental per a la detecció i investigació de les transferències financeres internacionals que utilitzava la cèl·lula.

Des de l'elevació al nivell 4 d'alerta antiterrorista (NAA-4) el 26 de juny de 2015, la Guàrdia Civil ha potenciat totes les investigacions relacionades amb estructures tant operatives com logístiques de caràcter transnacional.

Així, Interior ha destacat la importància que té la interrupció dels circuits de captació i enviament de jihadistes, així com dels fluixos financers que permeten el manteniment d'estructures i el desenvolupament d'operacions a Europa.

stats