Política 13/03/2015

Sis detinguts a Catalunya en una operació contra el jihadisme

Una noia de 18 anys de nacionalitat espanyola i origen magribí ha estat arrestada a Figueres. També s'han fet detencions a Piera, Terrassa, l'Hospitalet i Malgrat de Mar. A altres punts de l'Estat hi ha dos detinguts més

Ara
2 min
Una furgoneta de la Policia Nacional, davant del domicili de Piera on es duen a terme els escorcolls, aquest divendres al matí. / ACN

BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut sis persones a Catalunya i dues més a altres punts de l'Estat, aquest divendres a la matinada, en una operació contra el terrorisme jihadista i ha realitzat vuit registres a domicilis. Es tracta de sis homes i dues dones, tots d'ells de nacionalitat espanyola i cinc d'ells d'origen marroquí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat en una nora el ministeri d'Interior, els detinguts formaven "una estructura perfectament organitzada que, seguint els dictats de l'organització terrorista DAESH i assumint completament el seu ideari, actuaven de forma deslocalitzada i autònoma". A més, "adaptaven la seva estratègia i forma de procedir a l'escenari específic espanyol".

Segons el ministeri, perseguien quatre objectius: servir com a "aparell de propaganda" i divulgació massiva de l'organització terrorista DAESH, posar en pràctica "la tàctica de guerra coneguda com 'terror informatiu'" -que consisteix en la difusió d'imatges i vídeos "cruels" per "aterrir" la societat occidental-, localitzar i seleccionar persones radicals per adoctrinar-les i posar en contacte els captats amb esglaons superior.s

El grup estava connectat amb l'organització terrorista DAESH a través d'un dels seus operatius, que tutelava les activitats des de Síria i Iraq. Sobre aquest individu hi ha una reclamació judicial internacional per terrorisme.

"El grup presentava una amenaça greu, concreta i continuada per la seguretat nacional", diu Interior.

Les detencions de la resta de l'Estat han tingut lloc a Cabreros (Àvila) i Fuente el Fresno (Ciudad Real).

A Catalunya, les detencions s'han produït a Figueres, Piera, Manlleu, Malgrat de Mar, Hospitalet de Llobregat i Terrassa.

Segons ha confirmat a l'ACN el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Piera, Josep Llopart, el domicili escorcollat també era la seu de l'Associació Sociocultural Nibras, que es dedica a ensenyar àrab i català a nens. Segons Llopart, el detingut seria un jove de 18 anys fill de la responsable de l'associació.

La responsable de l'Associació, Maria Jiménez, ha defensat que l'entitat, que fa gairebé tres anys que està instal·lada al municipi anoienc, no té "res a veure" amb el jihadisme. "Amb l'educació sí, però amb els jihadistes no", ha sentenciat. La Policia Nacional s'ha emportat detingut el seu fill de 18 anys. "Els policies han entrat sense identificar-se, sense explicar els motius i sense ensenyar-nos l'ordre de registre", ha denunciat la presidenta de l'entitat, qui ha relatat que "han tirat el meu fill al terra i l'han apuntat amb una pistola davant de dos altres fills de 4 i 8 anys".

L'operació, que ha començat a les quatre de la matinada i s'ha tancat a les vuit, l'han portat a terme agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Prefectura Superior de Policia de Catalunya. La supervisen i coordinen la Fiscalia de l'Audiència Nacional i el jutge central d'Instrucció número 3, Javier Gómez Bermúdez.

stats