Diada nacional del País Valencià
Política 09/10/2022

La diada nacional del País Valencià deixa un nou incident feixista i un clam a l'autonomia

Puig considera «imprescindible» fer un «'reset' territorial»

Rafa Nogués
2 min
Grups d'ultradreta realitzen la salutació franquista durant la processó cívica del Nou d'Octubre

ValènciaAvui, Nou d'Octubre, s'ha celebrat la diada nacional del País Valencià, una data força assenyalada en el calendari polític valencià. Aquest any s'ha tornat a la normalitat prepandèmica, amb la realització dels actes tradicionals: al matí, el discurs i lliurament de premis per part del president, Ximo Puig; al migdia, la processó cívica i desfilada de la senyera pels carrers de València, i a la tarda, les tres manifestacions organitzades per sindicats, associacions i partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant això, aquesta tornada a la normalitat ha implicat, també, la tornada dels incidents feixistes. S'han produït durant la processó cívica quan, en un tram del recorregut, els integrants de Compromís han estat intimidats i amenaçats per part de membres de grups d'ultradreta que exhibien salutacions franquistes i simbologia feixista. "Arriba España" o "Catalanistas" han estat alguns dels crits que s'han pogut sentir per part dels integrants d'España 2000 i dels Yomus –grup d'animació del València CF–, entre els quals s'ha pogut veure José Luis Roberto, líder del partit d'extrema dreta i advocat que exerceix l'acusació contra Mónica Oltra.

Puig defensa l'autogovern

Al matí s'ha celebrat l'acte institucional al Palau de la Generalitat, on el president ha pronunciat un discurs que ha tingut com a eixos principals el reclam de l'actualització dels pactes autonòmics i la fortalesa de l'autogovern, elogiant el vessant social de l'administració valenciana. Puig ha tingut paraules per reivindicar la "plena ocupació" i ha insistit que "és hora de lluitar per la majoria social". També ha fet menció a la necessitat d'actuar conjuntament per posar fi a l'infrafinançament i per aconseguir la sostenibilitat i autonomia energètica.

Manifestacions tranquil·les

A la tarda ha estat el torn de les manifestacions organitzades per la Comissió Nou d'Octubre, que aquest any s'han dut a terme sense cap incidència. Un panorama polític calmat i l'absència de debat al voltant de l'aspecte nacionalista ha comportat una sèrie de desfilades amb una participació més reduïda que en anys anteriors i on s'han vist lemes com ara "Guanyem sobiranies", "Sembrem poble, construïm país" o "La llengua l'hem de guanyar dia a dia".

stats