Política 11/09/2014

L'11-S a Madrid: cap acte oficial a la Delegació del Govern, protesta de la Falange al davant i de Libres e Iguales al costat

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració a les 19.30h a la plaça Espanya a favor del dret a decidir. Madrid permet als ultres manifestar-se a la mateixa hora davant del centre tot i els incidents de l'any passat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La convocatòria de les Marxes de la Dignitat

MadridLa Diada també es preveu reivindicativa a Madrid. Hi ha convocats tres actes: dos en contra del dret a decidir i un a favor del 9-N. Però per evitar incidents com l'atac feixista de l'any passat a la Delegació del Govern, el centre Blanquerna, aquest any no s'hi ha convocat cap acte commemoratiu i la llibreria ha obert com qualsevol dia laboral (té previst tancar a les 21h). Així ho han manifestat a l'ARA des del centre, tot i que els diputats catalans han decidit reunir-s'hi a les 18h per commemorar la Diada. Tot i això, la reunió no està prevista en l'agenda d'actes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La concentració a favor del dret a decidir es desplaça a la Plaza de España, on les Marxes de la Dignitat han convocat per a les 19.30h i mitja hora abans hi ha prevista una audició i ballada de sardanes organitzada pel Centre Català de Madrid.

El Centre Blanquerna no celebra la Diada, però sí que viurà des de les 19h una manifestació antisobiranista convocada per la Falange Espanyola a les seves portes. La Delegació del Govern de Madrid no ha trobat motius per il·legalitzar la protesta, l'únic que va fer dimarts és desplaçar 20 metres la protesta de les portes de la Delegació de la Generalitat. Les autoritats madrilenyes han assegurat que hi haurà un desplegament de seguretat "adequat i proporcional" perquè tots els actes puguin passar amb normalitat.

I és que a la mateixa hora el moviment espanyolista Libres e Iguales ha convocat un acte al Círculo de Bellas Artes, que es troba a només 10 metres del Centre Blanquerna, en contra del dret a decidir. Hi presentaran la campanya "Sí m'importa" (amb el 'hashtag' #simeimporta) en un acte titulat "Per la Pau Civil". Els impulsors del manifest presentat el juliol, Arcadi Espada i Nicolás Redondo, van anunciar que amb aquest acte, que "en cap moment és una manifestació", es pretén mostrar que el procés a Catalunya "s'està convertint en una caça de bruixes".

La directora de l'àrea internacional de la FAES i promotora del Moviment contra el Procés Secessionista a Catalunya, la també diputada popular Cayetana Álvarez de Toledo, llegirà un manifest en l'acte.

La Falange ha denunciat que a només dos dies de la Diada, la Delegació del Govern de Madrid els anunciés que acceptava la seva petició per manifestar-se i, a més, els obligués a apartar-se 20 metres de "l'anomenada 'ambaixada' de la Generalitat a Madrid, és a dir, aquella brossa que coincideix amb la llibreria Blanquerna". Ha celebrat, però, que desplaçant la protesta cap al Círculo de Bellas Artes es trobessin davant de l'acte de Libres e Iguales, "amb els seus amiguets els 'peperos', on hi celebren un acte molt 'contitucionalista'". "Doncs res, allà ens trobarem uns defensant aquesta merda de Constitució que ens ha portat a la ruptura i al caos, i d'altres la Unitat d'Espaya que és bastant anterior a aquell nefast mes de Desembre de 1978", assenyalen en un comunicat.

En definitiva, se celebren tres actes a Madrid, dos en contra del dret a decidir i un en consonància amb la majoria d'actes a Barcelona. Però la Falange està disposada a també enfrontar-se a Libres e Iguales. La tarda es preveu calenta.

Resum dels actes

18h. Trobada de diputats al Centre Blanquerna, a Calle Alcalá 44. La Delegació de la Generalitat a Madrid no recull la reunió en la seva agenda d'actes i, des de recepció, han assegurat a l'ARA que no hi ha cap acte previst.

19h. Audició i ballada de Sardanes a la Plaza de Espanya, organitzada pel Cercle Català de Madrid.

19.30h. Concentració a favor del dret a decidir organitzada per les Marxes per la Dignitat a la Plaza de Espanya.

19h-21h. Manifestació convocada per la Falange davant de la Delegació del Govern a Madrid, el Centre Blanquerna, a Calle Alcalá 44.

19h. Acte de Libres e Iguales dins del Círculo de Bellas Artes, a Calle Alcalá 42.

stats