24/04/2016

El nou ‘diàleg’ aïlla el procés i allunya una sortida negociada

4 min
Rajoy i Puigdemont havien coincidit en alguns actes protocol·laris a Catalunya però no es van reunir fins dimecres. El català duia un document amb 46 greuges.

MadridCanvi de registre. La reunió de dimecres entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont va obrir una nova fase en les relacions entre el Palau de la Moncloa i el de la Generalitat. La trobada, de més de dues hores -excepcionalment llarga-, va permetre establir noves regles del joc en les relacions entre presidents, segons assenyalen totes dues parts. Un i altre van constatar, i assumir, una llunyania total en relació al procés català i també en la seva judicialització, plasmada en la presentació de recursos al Tribunal Constitucional com els d’aquest divendres. El full de ruta independentista de Junts pel Sí, que Puigdemont va reiterar que duria a terme segons es va acordar, topa frontalment amb la voluntat de Rajoy de no reformar la Constitució fins que no hi hagi consensos molt amplis i de no fer-ho per posar en qüestió la sobirania nacional espanyola, un dels grans reclams electorals del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Palau i a la Moncloa coincideixen que la constatació que l’assumpte és “innegociable” permet a uns i altres refermar-se en el seu posicionament, però també mirar cap a una altra banda i treballar “en els marges”. Ja no s’aspira, com feia Mas, a “negociar el procés”, tot i que fer-ho tingui data de caducitat. “Aïllar el tema és el millor per anar fent; és com s’havia fet amb els governs bascos quan ETA matava i es topava amb la política antiterrorista”, explica un col·laborador del president espanyol. “Veurem com acaba la legislatura catalana i què es pot esperar en l’espanyola després de les eleccions del juny [totes les parts les donen ja per segures]. Després potser hi ha reformes i es pot negociar alguna cosa”, assenyala una altra font.

Fins que es mogui alguna cosa (o no), el diàleg anirà per un altre camí. A la Moncloa expliquen que, procés a banda, la disposició al diàleg és “total” pel que fa al nou finançament, el repartiment del dèficit, els interessos del fons de liquiditat autonòmic, els refugiats o els traspassos pendents. Res que singularitzi Catalunya. Hi ha un handicap: quan dijous es reuneixin els vicepresidents Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras per posar fil a l’agulla, el rei estarà a punt de signar la convocatòria d’eleccions. Rajoy seguirà en funcions, en temps de descompte.

En funcions... fins a quin punt?

A Palau concedeixen que la relació ha entrat en una nova fase. Lamenten, però, que Rajoy no obri el meló del procés ni enterri la destral de guerra del TC. Es resignen i temen -ho va constatar Puigdemont per boca de Rajoy- que el govern en funcions (té limitades les capacitats a tramitació i gestió ordinària) sigui una excusa. “Els val per no reunir la Junta de Seguretat, però no per repartir el dèficit o anar al TC”, fan notar.

La política té a veure, per bé que costi d’entendre a alguns espectadors, amb les relacions personals. Rajoy va regalar a Puigdemont un llibre i el va acompanyar fins al cotxe després de l’entrevista. “En la sensació de desbloqueig hi ajuda el feeling. Res a veure amb Pedro Sánchez o amb Artur Mas, més superb i tensionat”, diuen. El govern espanyol feia temps que considerava l’expresident un “interlocutor cremat” i agraeixen el canvi “per un exalcalde, fet que implica un fort instint per ser pràctic resolent coses”.

La clau personal i les ofertes

L’entusiasme per girar full a un bloqueig “perjudicial per a tots” és més evident a la Moncloa. En l’entorn del president català van decebre els recursos al TC però accepten que hi ha camp per córrer en les relacions personals i això pot fer productiu el diàleg aquests mesos d’impàs després de “normalitzar el desacord” pel procés. Un tema que Rajoy va considerar “un gran embolic” davant el qual no té res a oferir, actitud que desespera fins i tot alguns del seu partit. Puigdemont ofereix com a alternativa al full de ruta un referèndum pactat que el PP (amb suport de PSOE i C’s) rebutja.

Rajoy i Puigdemont van obrir una via i ara Sáenz de Santamaría i Junqueras, que segons el seu equip no veu un “cessament d’hostilitats” però que aspira a “seguir respirant en la gestió diària al marge del procés”, hauran de posar lletra a la música. La sortida negociada a les aspiracions dels catalans s’ha aparcat. Amb normalitat i pragmatisme.

Freda salutació entre Rajoy i Sánchez abans de la setmana clau

Abans que dilluns la ronda de contactes amb el rei Felip VI obri una setmana clau per al futur de la política espanyola, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, van retrobar-se ahir en la cloenda del premi Cervantes a Alcalá de Henares. Una trobada que es va saldar amb una freda salutació entre ells dos en què no es van intercanviar ni una paraula. Amb les relacions entre els dos líders completament trencades -en l’última reunió que van mantenir abans del primer debat d’investidura Rajoy va negar la salutació a Sánchez-, va haver de ser l’exministre d’Educació Ángel Gabilondo qui propiciés l’encaixada de mans. La imatge resumeix l’estat de les negociacions a Madrid i el bloqueig que travessa la política estatal, abocada a unes noves eleccions que els partits van seguir preparant ahir. Avui Rajoy participarà en un acte de les joventuts del PP a Còrdova i continuarà amb la seva precampanya camí del 26-J.

stats