DIARI DE CAMPANYA DE JUNTS PEL SÍ
Política 25/09/2015

Belén Esteban al temple de Lucía Caram

El nom de l'autoproclamada 'princesa del poble' apareix a la roda de premsa de Romeva, Mas i Junqueras, que s'ha celebrat exactament al mateix lloc on la monja dominica va fer costat a Xavier Trias en la campanya de les municipals

Oriol March
2 min
Oriol Junqueras, Raül Romeva i Artur Mas, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEls cronistes polítics més veterans del país remuguen quan les càmeres i els micròfons de televisió –especialment les d'àmbit estatal– persegueixen un polític mentre li dediquen un seguit de preguntes ràpides que saben perfectament que no rebran resposta. "Mira, ja són aquí els del 'Sálvame'. Això abans no passava!", exclama sovint algun periodista amb anys d'experiència en informació parlamentària cada cop que veu l'escena. I avui, textualment, 'Sálvame' ha entrat a la política catalana. Ho ha fet amb la seva marca blanca, 'Trencadís', programa que presenta Sandra Barneda a 8TV cada tarda, que és el principal resultat de la participació adquirida per Mediaset de la cadena del Grupo GodóGrupo Godó. El magazín ha enviat un redactor a cobrir la roda de premsa de Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras al Museu d'Història de Barcelona per preguntar sobre una qüestió de rabiosa actualitat: per què cap sobiranista ha volgut debatre amb Belén Esteban sobre el 27-S?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Junqueras se li ha començat a dibuixar el somriure irònic de les grans ocasions. "És perfecte que [Esteban] vulgui opinar!", arrenca el president d'ERC. "Si volen fer un debat, que es posin d'acord amb els aparells de comunicació de la candidatura", segueix Junqueras. El periodista replica que s'hi han posat en contacte, i el dirigent republicà ha seguit amb la rialla als llavis: "Es deuen haver equivocat de número". Romeva, més diplomàtic, es remet a les paraules de Junqueras, mentre que Mas, més incòmode, fa una passa enrere i evita fer comentaris. Observa des de la distància com el líder republicà, seguint amb el somriure, assenyala que té una "intuïció" sobre possibles informacions que puguin aparèixer aquest cap de setmana previ a les eleccions. Ningú sap ben bé si prendre-se'l seriosament.

La sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona, per cert, és el mateix espai en què sor Lucía Caram va irrompre en la campanya municipal del 2015. Aquell dia, la monja dominica va confessar-se "enamorada" de Mas, amb el permís d'Helena Rakosnik. Aquest cop no hi ha cap enamorament, sinó una llista conjunta que ha funcionat amb una tranquil·litat –aparent– que no semblava fàcil de preveure tenint en compte la dificultat per bastir-la que van tenir els protagonistes.

stats