Política 08/01/2016

Díaz accepta que Sánchez negociï amb Podem, "però no a qualsevol preu"

Rebaixa la duresa amb el secretari general del PSOE però insisteix en la condició de la renúncia de Podem al referèndum

Ferran Casas
2 min
Susana Díaz

MadridSusana Díaz rebaixa el to amb Pedro Sánchez. La presidenta de la Junta d'Andalusia ha afirmat aquest divendres que el secretari general del PSOE té el seu "suport i confiança" per intentar una gran aliança d'esquerres a Espanya si Mariano Rajoy no se'n surt a l'hora de conformar govern. Fa uns dies afirmava que els socialistes no havien de donar suport a Rajoy per ser investit i tampoc provar de ser alternativa, perquè els ciutadans havien volgut que fos "a l'oposició".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El canvi de Díaz té a veure amb els darrers moviments al partit en contra d'abstenir-se a la investidura de Rajoy i a favor d'una alternativa d'esquerres. El darrer comitè federal ja va avalar, amb el vistiplau de Díaz, una estratègia negociadora. I Díaz s'hi ha aferrat per recordar al líder del partit que pot provar de fer una coalició amb Podem i altres formacions, però que la línia vermella de la unitat d'Espanya és infranquejable. "L'alternativa no pot ser a qualsevol preu ni per posar en qüestió la unitat d'Espanya", ha dit en referència a l'exigència de Podem d'un referèndum a Catalunya. La formació de Pablo Iglesias no renuncia a la seva demanda –un compromís amb En Comú Podem– però Íñigo Errejón va dir dijous que els condicionants previs de tots plegats no podien ser un problema per seure a parlar. Ningú vol aparèixer com el que frustra la possible aliança.

En una entrevista a Canal Sur Ràdio ha carregat contra Podem –entre altres assumptes per voler constituir quatre grups parlamentaris i "cobrar quatre vegades més"–, i ha afirmat que si no renuncia a la consulta "és que té algun pacte secret que no vol explicar". Pel que fa a la situació interna del partit, ha indicat que el febrer és molt aviat per fer el Congrés federal. Ha dit que seria "inviable" fer tan aviat un conclave en el qual ella es planteja presentar batalla a Sánchez. Primer cal resoldre en un o altre sentit l'assumpte de la governabilitat i saber si caldrà repetir les eleccions a la primavera.

Mentrestant, el PP no tira la tovallola i encara demana l'abstenció dels socialistes per poder governar. La seva vicesecretària general, Andrea Levy, ha afirmat a Tele5 que Sánchez ha d'escollir "entre un gran pacte d'estabilitat o un d'extrema radicalitat".

stats