Política 07/01/2016

Sánchez escenifica a Portugal l'aposta per un govern d'esquerres

Podem intenta aparèixer com qui frustra l'aliança i afirma que no hi ha condicions (tampoc el referèndum català) per seure a parlar

Ferran Casas
2 min
Antonio Costa, líder socialista portuguès, i Pedro Sánchez aquest dijous a Lisboa / EFE

MadridNingú vol aparèixer com el qui, per culpa dels seus condicionants o maximalismes, ha impedit un govern d'esquerres a Espanya, que necessitaria almenys la participació del PSOE, Podem, IU i forces nacionalistes o independentistes com el PNB, ERC o DL. "Diem 'no' a una gran coalició entre el PP i el PSOE. I en el cas que Mariano Rajoy fracassi i no sigui capaç de formar govern, direm 'sí' a una gran aliança amb forces progressistes", ha garantit Pedro Sánchez en la primera roda de premsa amb preguntes des de la reunió que va mantenir a la Moncloa el 23 de desembre per dir 'no' a Rajoy. La roda de premsa ha sigut a Lisboa, a la seu del Partit Socialista, on s'ha reunit amb el seu líder i nou primer ministre portuguès, Antonio Costa. La tria no és casual perquè Costa va perdre al novembre les eleccions legislatives contra la dreta, però va aconseguir unir tota l'esquerra per canviar el govern. Tot i les limitacions que li imposen els barons, singularment Susana Díaz, en temes com ara el procés català, Sánchez vol intentar ser l'alternativa a Rajoy, que es nega a donar suport de manera activa o passiva amb una abstenció que el permetria seguir a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha dit que podria incorporar forces "tant de dretes com d'esquerres" tot i parlar d'una aliança progressista. Vista la negativa de Ciutadans a compartir govern amb el PSOE i Podem, el líder socialista es referia al PNB. No ha aclarit si per ser president buscaria o acceptaria els vots de formacions independentistes com ara ERC o DL, que amb els seus 17 escons acabarien d'apuntalar la majoria que podrien formar els 90 del PSOE, els 69 de Podem i els 2 d'IU, amb la qual cosa superarien els 176 necessaris per a la majoria absoluta.

Ha refusat parlar de "línies vermelles" (per ell la unitat d'Espanya ho és i és la condició dels barons per encarar el diàleg amb Podem) i ha indicat que calen "ponts i diàleg" i no cordons sanitaris. "És des de la política i no des de les sigles des d'on ens entendrem", ha afirmat.

Podem no vol aparèixer com qui frustra l'aliança d'esquerres per les seves línies vermelles, en aquest cas el referèndum per Catalunya que defensa el seu líder Pablo Iglesias i que és una exigència d'Ada Colau, líder 'de facto' d'En Comú Podem. Aquest dijous Iñigo Errejón ha suavitzat l'exigència en el sentit que no estar-hi d'acord no es pot convertir en un argument per no seure a parlar. "Es pot parlar amb tothom i no és necessari estar d'acord amb cap condició prèvia", ha indicat en una maniobra per no tancar-se portes i deixar clar que als únics a qui no volen votar és el PP de Mariano Rajoy.

stats