Política 23/02/2016

Per què l'exsoci d'Urdangarin carrega contra el seu cunyat?

Miguel Tejeiro havia d'asseure's al banc dels acusats però Manos Limpias va retirar l'acusació

Enric Borràs
2 min
Miguel Tejeiro -a l'esquerra- i Marco Antonio Tejeiro -al mig-, cunyats de Diego Torres, en una imatge d'arxiu

Palma"És una mica estrany que el senyor Miguel Tejeiro no estigui assegut en aquesta sala perquè és l'única persona que podria retre comptes de tot això", ha dit l'exsoci d'Iñaki Urdangarin Diego Torres durant el judici del cas Nóos. Qui volia assegut al banc dels acusats és el seu propi cunyat, el germà de la seva dona, Ana María Tejeiro. Però, per què el reclamava d'acusat al judici del cas Nóos? Doncs perquè tot indica que té intenció de parlar. I no precisament a favor dels presumptes caps de la trama Nóos: pot ser un torpede a la seva línia de defensa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torres ha argumentat que qui sabia quines transferències es feien des del seu propi compte al banc Credit Agricole de Luxemburg era el seu cunyat. "És el que ho ha pensat, ho ha dissenyat, ens ha donat instruccions i ho ha executat tot aquest temps i és lamentable que no hi sigui per poder explicar-ho", ha insistit. La veritat és que Miguel Tejeiro va ser un dels principals imputats del cas però el fiscal Pedro Horrach no va demanar acusar-lo, com tampoc no ho van fer els advocats de l'Estat o del Govern Balear, i fa dues setmanes Manos Limpias li va retirar l'acusació. Fins llavors li reclamava deu anys de presó.

D'entrada els dos germans Tejeiro estaven acusats pel sindicat de malversació, falsedat, estafa, blanqueig, tràfic d'influències i prevaricació, càrrecs que, després de modificar la seva posició, Manos Limpias només atribueix a Marco Antonio Tejeiro i de manera molt més lleu, mentre que ha retirat els càrrecs per a Miguel. Marco Antonio, per la seva banda, tampoc és gaire favorable als interessos de Torres i Urdangarin. Ha pactat amb la Fiscalia i la setmana passada va atribuir diversos delictes a Urdangarin i Torres.

Miguel Tejeiro era el secretari de l'Instituto Nóos però també era l'assessor financer que hauria ajudat a teixir la trama que Urdangarin i Torres farien servir per buidar l'Instituto Nóos i desviar els diners públics. Per això és una peça clau. I fa quatre anys ja va començar a veure's que tenia coses a dir, quan va declarar davant del jutge d'instrucció, José Castro. Llavors va declarar que havia encarregat a Salvador Trinxet, expert en fiscalitat internacional, la creació d'una societat a l'estranger. Es tractava de De Goes Center for Stakeholder Management Ltd, amb seu al Regne Unit, lligada, al seu torn, a una societat a Belize. Segons Tejeiro, ho va fer perquè l'hi van manar Urdangarin i Torres.

Ara Miguel Tejeiro estaria disposat a explicar-se amb més detalls que quan ho va fer fa quatre anys, i ho haurà de fer perquè, tot i que no està acusat, sí que està citat a declarar al judici com a testimoni, i com a tal està forçat a dir la veritat –els acusats poden dir el que els sembli millor per a la seva defensa–. Si, tal com sembla, també ha pactat amb les acusacions, Miguel Tejeiro validarà les acusacions del seu germà i anirà més enllà perquè el seu paper era força més clau i, per tant, sap molts més detalls de la trama.

stats