FUNCIÓ PÚBLICA
Política 18/06/2014

ERC força el Govern a suprimir les dietes dels directius públics tot i l'oposició de CiU

El Parlament aprova una resolució que obliga la Generalitat a eliminar els drets d'assistència a òrgans de direcció en el termini d'un mes

Roger Tugas
2 min

BarcelonaFi del culebrot sobre les dietes dels directius públics. El març del 2013, CiU i ERC van acordar revisar-les com una de les condicions perquè els republicans donessin suport a la retallada d'una paga extra als funcionaris, però el Govern encara no havia fet res en aquest sentit més d'un any més tard. Arran de la paràlisi, els republicans van registrar una resolució a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament que exigia a l'executiu que en un mes suprimís, de forma temporal mentre els empleats públics no cobrin totes les pagues, els drets d'assistència a òrgans d'administració del sector públic català, els quals tenen un cost d'uns 700.000 euros anuals per a l'erari de la Generalitat. El text s'ha votat finalment aquest dimecres hi ha comptat amb el suport d'ERC, PSC, ICV-EUiA i C's, mentre que CiU s'ha quedat sola oposant-s'hi i el PP s'hi ha abstingut, cosa que ha permès que s'aprovés de forma ajustada. La CUP havia comunicat que no podria assistir a la CAI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El promotor de la resolució i president de la comissió parlamentària, Sergi Sabrià, ha recordat que "els treballadors públics catalans han de suportar esforços superiors als de la resta de l'Estat" i, per tant, "cal ser del tot curosos amb les despeses no del tot necessàries" en un moment que "és absolutament excepcional". "És un pas de justícia imprescindible" que "forma part del procés de regeneració democràtica", ha insistit, i ha recordat que el Govern ha ignorat les diverses resolucions aprovades fins ara instant-lo a moure fitxa en aquest àmbit.

Al seu torn, la diputada de CiU Annabel Marcos ha justificat la seva oposició, entre altres aspectes, perquè ha subratllat "la diferència que hi ha entre la reducció de caràcter salarial que han patit tots els treballadors públics i les dietes" i ha recordat que "el president de la Generalitat ha patit una reducció del 27,7%" en el seu sou. "Fem-ho bé, de forma progressiva, però sobretot de forma ordenada", ha reclamat Marcos, que també ha demanat no fer "demagògia" i s'ha qüestionat si és just que se suprimeixin les dietes per als directius públics però que les segueixin cobrant els responsables sindicals. "També ho faran als ajuntaments on governen?", s'ha preguntat.

Daniel Fernández (PSC) ha donat suport a la resolució perquè és "de justícia" i "útil i un bon missatge al conjunt de la ciutadania catalana" que cal aplicar amb celeritat. Jaume Bosch (ICV-EUiA) ha apuntat que ara "els exemples són més importants que mai", però igualment ha reclamat un acord similar per restituir totes les pagues dels empleats públics, mentre que Carina Mejías (C's) ha votat a favor, però ha qüestionat l'"escenificació entre socis de govern".

Finalment, Pere Calbó (PP) ha explicat la seva abstenció –que no ha revelat fins l'últim moment– perquè ha considerat la resolució "una presa de pèl als treballadors públics" forçada per voler "salvar la cara per decisions com la supressió de la paga extra". "Si fos veritablement important, ho haguessin aprovat en la llei de pressupostos", ha insistit, tot i que "ara necessiten justificar-se i salvar els mobles".

stats