Política 07/11/2016

CIS: la guerra interna enfonsa el PSOE

El PP, reforçat de la crisi. Els socialistes perden 6 punts d'intenció de vot respecte a l'últim baròmetre i queden per darrere de Podem

Dani Sánchez Ugart
3 min
Pedro Sánchez es va tancar ahir durant tot el dia a la seu del PSOE, a Ferraz, on no va voler rebre els crítics.

MadridLa crisi interna passa factura al PSOE. El partit perd més de sis punts en estimació de vot, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes d'octubre publicat aquest dilluns, respecte a l'anterior baròmetre amb intenció de vot, del juliol. El PSOE té una intenció de vot del 17%, mentre que el PP, en canvi, puja dos punts en intenció de vot, fins al 34,5%. Amb aquesta estimació, el PSOE se situa per darrere d'Units Podem, que capitalitza part de l'enfonsament socialista en intenció de vot. Les diferents marques de Podem a l'Estat assoleixen una intenció de vot del 21,8%, segons el CIS. És a dir, el partit de Pabo Iglesias capitalitza dos punts de la sagnia de votants socialistes, perquè en el baròmetre del julion tenien una estimació de vot del 19,6%. Ciutadans, per la seva banda, aconsegueix sumar vuit dècimes, fins al 12,8% dels suports, segons les estimacions del CIS.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enquesta es va realitzar just en el moment de màxima efervescència de la crisi del PSOE, en els primers dies del mes d'octubre, després de la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general en un esperpèntic comitè federal el dia 1. En aquells dies ja es va començar a parlar -però no s'havia consumat encara- l'abstenció dels socialistes a la investidura de Rajoy. Aquell comitè federal va posar el PSOE al centre de tots els debats, i va provocar el rebuig d'una part de la militància per les formes que van triar els rivals de Sánchez per defenestrar el líder.

L'enquesta del CIS apunta que aquest malestar es va traslladar també a una part important de l'electorat potencial dels socialistes. Caldrà veure l'impacte de la decisió definitiva d'abstenir-se per fer possible el govern de Mariano Rajoy en el pròxim baròmetre electoral. Sigui com sigui, l'enquesta publicada avui col·loca en una posició de força el president espanyol, que podrà collar els seus rivals polítics amb l'amenaça de les eleccions, conscient que té a les mans la carta guanyadora.

Evolució de la intenció de vot a l'Estat des del 20-D (2015) al novembre de 2016

També va coincidir amb les primeres declaracions al judici de les targetes 'black' de l'exministre del PP Rodrigo Rato, i amb els primers compassos del judici de Gürtel, que implica un presumpte finançament il·legal del PP, especialment a la Comunitat de Madrid.

En els resultats d'intenció directa -sense la cuina que fa el CIS-, la pèrdua de suports dels socialistes és menys acusada, de 4,4 punts, fins al 12,3%, mentre que el PP només creix dues dècimes, fins al 19.6% Una gran bossa del suports directes que perdria el PSOE van a parar als indecisos, que creixen més de cinc punts, fins al 15,8%, mentre que els abstencionistes que així ho declaren també pugen, en un punt, fins al 14,5%.

Els catalans, estables

Els partits catalans al Congrés mantenen estables els seus suports, tot i els canvis d'equilibris a tot l'Estat. En Comú Podem repetiria com la candidatura amb més suports, amb un 3,5% d'estimació de vot a tot l'Estat, la mateixa que al juliol, mentre que ERC és l'única formació que creix, però només una dècima, fins al 3%. El PDECat, per últim es manté estable amb un 1,7% dels suports, segons el CIS.

Xavier Domènech, el més ben valorat

Pel que fa a la valoració de líders, el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, és el més ben valorat de tot l'Estat, superant el seu homòleg a Compromís, Joan Baldoví, que ocupava aquesta plaça. Tot i així, Domènech perd valoració, i es queda en un 4,51, per sota de l'aprovat, com tota la resta de líders. En segon lloc se situa Alberto Garzón.

Els líders dels quatre grans partits d'àmbit estatal perden valoració respecte a l'anterior enquesta, sense excepció, però el més ben valorat continua sent Albert Rivera. El president de Ciutadans obté una nota de 3,69, i és seguit per Sánchez, amb un 3,35; Iglesias, amb un 3,22; i Rajoy que és l'únic que baixa del 3, amb un 2,97.

Baròmetre del CIs de l'octubre del 2016
stats