Parlament

Qui és el diputat de Vox que està en el punt de mira pels seus insults al Parlament?

La comissió de l'Estatut del Diputat avaluarà la conducta d'Alberto Tarradas per haver titllat Borràs de "narcopresidenta"

3 min
El diputat de Vox Alberto Tarradas en el ple del Parlament del 7 de novembre de 2021

Barcelona"La narcopresidenta atrinxerada a la seva cadira se'n va a TV3 i l'altre [Francesc de Dalmases] increpa una periodista. Jo al·lucino amb el que passa en aquesta casa". No és la primera vegada que es cridava l'atenció a Alberto Tarradas, diputat de Vox, però sí la que l'ha acabat situant en el punt de mira. Les paraules les va deixar anar en la darrera sessió de la comissió parlamentària de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, en plena polèmica per l'esbroncada del diputat de Junts Francesc de Dalmases a una periodista del FAQS de TV3 per les preguntes a Borràs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat d'extrema dreta ja havia utilitzat aquesta paraula, narcopresidenta, en altres ocasions durant el debat, a més de titllar de "panda de matones" el grup de Junts. Les declaracions van propiciar la reacció del representant del partit en la comissió, Francesc Ten, que li va reclamar que es retractés. "De gracietes tots en sabem fer, però per insultar crec que no és el lloc", li va etzibar. Tarradas es va negar a rectificar i el socialista David Pérez, que presideix la comissió, va enviar a la mesa un escrit perquè s'apliqui el codi de conducta al diputat de l'extrema dreta.

Aquest dimarts la mesa ha decidit que ho remetrà a la comissió de l'Estatut del Diputat, que haurà d'avaluar si amb aquestes declaracions Tarradas ha incomplert el codi dels parlamentaris. "No és el primer cop que ho fa", asseguren fonts parlamentàries en relació al comportament d'aquest diputat. El codi de conducta dels diputats estableix en el seu article 7.2 que els parlamentaris "han de mantenir en tot moment una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans, i una actitud escrupolosa i exemplar d’acord amb el principi d’igualtat, sense discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen o condició social, ètnia, llengua o qualsevol altra". També afegeix que el llenguatge ha de ser "adequat" i la interacció "constructiva, cordial i dialogant". La comissió de l'Estatut del Diputat farà un informe i decidirà si Tarradas ha incomplert aquestes normes. En cas d'incompliment la sanció és una amonestació pública o una sanció econòmica.

Tarradas, que també és membre de la comissió d'Exteriors i de la comissió de Joventut, va néixer el 1996 a Girona i va formar part de la mesa d'edat a la constitució del Parlament –la primera sessió després de les eleccions del 14 de febrer– perquè era el diputat més jove. En aquell moment tenia 24 anys. A la seva biografia a la web del Parlament només s'especifica que és graduat en comerç internacional i president de Vox a les comarques gironines.

La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs.

Enganxada amb Borràs

L'episodi a la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals no és l'única polèmica que ha protagonitzat el diputat de Vox. De fet, en algunes ocasions ja ha topat directament amb Borràs al plenari de la cambra. En una intervenció recent va relacionar la immigració il·legal amb la violència i la presidenta del Parlament li va advertir que estava incomplint el codi de conducta, mentre que el 8 de març el va tallar en una intervenció per tenir actituds masclistes. En una ocasió fins i tot el va expulsar de l'hemicicle perquè volia intervenir quan no tenia la paraula després de cridar-lo diversos cops a l'ordre.

En una intervenció a la comissió d'Exteriors, Tarradas també va aixecar polseguera per fer aquesta referència a l'expresident Carles Puigdemont: "Estem desitjant que vingui, en tenim moltes ganes [...]. Volem que torni per poder-lo ficar a la presó, que és on hauria d'estar".

stats