Política 09/12/2020

Aragonès frena el debat al Govern sobre l’expedient de Bosch pels assetjaments sexuals a Exteriors

El vicepresident demana un nou informe als serveis jurídics i Budó titlla la decisió d'"unilateral"

N. Orriols
2 min
La portaveu, Meritxell Budó, ahir abans de la reunió del Govern.

BarcelonaLa portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dimecres que el vicepresident, Pere Aragonès, ha retirat "unilateralment" de l'ordre del dia de la reunió del consell executiu la decisió sobre l'expedient de l'exconseller d'Exteriors Alfred Bosch per no haver activat el protocol contra l'assetjament sexual al departament, arran del comportament del seu ex cap de gabinet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La conselleria de Polítiques Digitals havia elevat una proposta d'expedient sancionador a Bosch la setmana passada, però, tal com ha avançat l'ARA, finalment s'ha ajornat la decisió per la "potestat" que ha exercit Aragonès com a vicepresident amb funcions de president –ha explicat la consellera.

Sobre la taula hi havia dos informes contradictoris. Un de Funció Pública, que es va enllestir al mes d'agost i que aposta per obrir un expedient sancionador a Bosch; i un altre informe, demanat recentment pel Govern al comitè assessor d'ètica pública –una sol·licitud que no era preceptiva i tampoc vinculant–, que recomana no sancionar Bosch. Funció Pública està controlada per JxCat i en el comitè d'ètica pública hi ha una majoria de càrrecs d'Esquerra. El partit republicà, de fet, també va obrir una investigació interna a Bosch i la seva comissió de garanties va decidir exonerar l'exconseller –tot i que l'expedient s'ha reobert per la pressió de la sectorial de dones d'ERC i encara no hi ha veredicte.

Budó no ha volgut entrar a valorar el contingut d'aquests dos informes perquè assegura que són confidencials i s'ha limitat a dir que l'executiu no n'ha sol·licitat cap més. Ara bé, davant la contradicció de Funció Pública i del comitè assessor d'ètica pública, Vicepresidència ha sol·licitat un informe jurídic als serveis centrals de la Generalitat. La portaveu del Govern, que no ha volgut dir si hi havia diferències o no al Govern sobre aquesta qüestió, s'ha mostrat "confiada" que aquest expedient es podrà resoldre la setmana que ve.

La investigació de l'ARA

Al mes de març aquest diari va destapar que Esquerra havia forçat Bosch a cessar qui era el seu cap de gabinet, Carles Garcias, per presumptes casos d'assetjament sexual. El llavors conseller no va activar el protocol de la Generalitat en contra de l'assetjament i, fins i tot, va intentar recol·locar-lo com a director general abans de destituir-lo del càrrec.

L'exconseller, quan encara pilotava la conselleria, sí que va obrir una ronda d’entrevistes informal amb personal del departament sobre la qüestió, quan li van arribar veus que inicialment havien intentat esquivar-lo per manca de confiança i per la relació estreta que mantenia amb el seu cap de gabinet. La informació va acabar arribant fins i tot a Garcias, que va esbroncar almenys una de les dones que denunciaven l’assetjament. El 4 de desembre del 2019, a la presó de Lledoners, Oriol Junqueras es va reunir amb Bosch per abordar el cessament de la seva mà dreta. Ara com ara, l’exconseller manté que no va encobrir Carles Garcias.

stats