Política 26/08/2020

Funció Pública proposa que el Govern sancioni Alfred Bosch pel cas de presumpte assetjament sexual a Exteriors

La investigació censura que ni ell ni la secretària general activessin el protocol intern

Albert Llimós / Núria Orriols / Anna Mascaró / Aleix Moldes
3 min
Alfred Bosch el dia que va anunciar la seva dimissió com a conseller d'Exteriors

BarcelonaTant l'exconseller d'Exteriors Alfred Bosch com l'ex secretària general del departament Mercè Salvat han negat repetidament que coneguessin els presumptes casos d'assetjament sexual a la conselleria abans que el diari ARA publiqués la informació el 9 de març passat. Aquell mateix dia Bosch va activar el protocol de la Generalitat davant les sospites que hi havia sobre qui havia sigut la seva mà dreta, Carles Garcias, a qui havia cessat a finals de gener. Ara, la investigació interna –pilotada per la conselleria de Funció Pública– conclou que tant Bosch com Salvat coneixien la situació i els retreu que no activessin abans el protocol contra l'assetjament sexual. Segons ha pogut saber aquest diari, en l'informe es constata que hi ha indicis suficients per incoar-los un procediment sancionador per part del Govern.

Les conclusions de la investigació, que seran traslladades pròximament al consell executiu, apunten que la conducta de l'excap de gabinet del conseller "podria ser constitutiva d'assetjament sexual tipificat com a falta disciplinària molt greu o greu", tot i que el seu cessament impedeix que se li puguin exigir responsabilitats des de l'administració –només se'l podria sancionar si tornés a treballar-hi–. En l'informe no es preveu recórrer a la via judicial.

Pel que fa a Bosch i a Salvat, des de Funció Pública conclouen que coneixien els fets i, tot i això, no van activar el protocol de la Generalitat contra l'assetjament sexual. Omissió que suposaria "una vulneració dels principis ètics i les regles de conducta dels alts càrrecs". És per això que plantegen que siguin sancionats pel Govern, sense detallar de quina manera. Bosch va dimitir com a conseller el mateix dia que la informació sobre Garcias va ser publicada per l'ARA. Durant aquests mesos ell ha lamentat no haver estat prou atent al que estava passant a la seva conselleria, però sempre ha negat que tingués indicis que del que es tractava era d'assetjament sexual a treballadores. Aquesta va ser la versió que va donar a finals de juliol en una compareixença al Parlament.

Per la seva banda, Salvat treballa ara per a la conselleria de Salut, un cop va decidir posar punt final a la seva etapa a Exteriors el novembre de l'any passat. Durant la investigació interna de la Generalitat, ella va tornar a negar haver sigut conscient que Garcias podia estar assetjant sexualment diverses treballadores del departament. Fonts consultades per l'ARA expliquen que sí que coneixia el mal ambient de treball que generava Garcias, però no que es tractés de presumpte assetjament sexual, i que aquest va ser un dels motius principals perquè renunciés al seu càrrec, després d'haver posat la situació en coneixement del conseller i també d'ERC.

Durant la investigació han sigut diverses les persones vinculades al cas que han optat per no col·laborar-hi i moltes de les preguntes han quedat sense respondre. Des de Funció Pública, a més, es qüestiona que Esquerra decidís obrir una investigació pròpia quan li van començar a arribar les denúncies, sense activar en cap moment els mecanismes previstos pel Govern, una tasca de la qual es va encarregar un alt càrrec

Pendents dels expedients d'ERC

La de la Generalitat no és l'única investigació oberta sobre el cas. A principis de gener, Esquerra, que informalment ja havia començat a investigar la tardor del 2019, va obrir un procediment de compliance, que es va tancar el mes de maig passat. Els republicans van decidir expedientar Garcias i també Bosch, tot i que la comissió de garanties del partit encara no ha decidit si se'ls expulsa de militància. La investigació d'Esquerra va acreditar "de manera inequívoca i reiterada conductes que vulneren el codi ètic i de conducta del partit".

En la seva recent compareixença al Parlament, Bosch va reconèixer haver intentat recol·locar Garcias en una altra àrea de la conselleria d'Exteriors per les "bronques" als treballadors, que sí que li havien arribat. Finalment, el 24 de gener va ser cessat com a cap de gabinet, però ningú va informar dels motius reals que hi havia al darrere. De fet, se li va fer una festa de comiat i el mateix conseller li va agrair els serveis prestats en un missatge a Twitter: "Ha sigut un gran plaer i un aprenentatge comú. Gràcies i continuem a prop". "Si hagués tingut coneixement dels fets, creuen que hauria anat allà i fet aquest tuit? Puc ser una persona que no ho gestiona prou bé, però el que no soc és un suïcida", va expressar Bosch en seu parlamentària arran de les preguntes sobre aquell missatge.

stats