Política 19/01/2021

El Govern reactiva el 14-F però es defensarà davant el TSJC

Manté que no poden prendre més mesures per garantir la seguretat dels comicis si no es posposen

Núria Orriols Guiu
3 min
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el vicepresident, Pere Aragonès.

BarcelonaDesprés de conèixer la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir, de manera provisional, la convocatòria del 14 de febrer, l'executiu ha reactivat el procés electoral per complir la resolució judicial. Ara bé, ja ha avançat que es defensarà davant el TSJC per aconseguir que finalment avali l'ajornament fins al 30 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant la portaveu, Meritxell Budó, com el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, han defensat que la decisió de posposar els comicis té una base jurídica "sòlida", malgrat les impugnacions, i han demanat "celeritat" al TSJC perquè resolgui sobre el fons de la qüestió com més aviat millor.

Fins llavors, Solé, que és el responsable dels processos electorals, ha dit que es reprendrien totes les accions que s'havien de portar a terme a partir d'ara, com el sorteig dels membres de les meses electorals i la proclamació de les candidatures, o l'enviament de la informació electoral als domicilis dels electors. "Això tensiona tot el dispositiu per celebrar les eleccions", ha admès el conseller.

En cas que els comicis siguin el 14 de febrer per decisió judicial, el Govern ha dit que no modificarà el dispositiu electoral previst, tot i que no sigui suficient per garantir la seguretat dels comicis –tal com admet el mateix decret d'ajornament–. El conseller Solé ha afirmat que el departament ja ha pres "totes" les mesures que podia prendre en el marc normatiu actual i que, en tot cas, s'hauria de reformar la llei abans dels comicis per incloure altres modalitats de vot (i ja no queda temps, si són el 14 de febrer). "Hem estirat al màxim la legislació vigent [...]. Com a Govern ja hem pres totes les mesures possibles", ha afirmat el titular del departament.

Budó s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha alertat del "risc" per la salut si el TSJC no avala l'ajornament: "La decisió d'ajornar les eleccions no ha sigut per criteris polítics, sinó per criteris sanitaris i epidemiològics". I ha remarcat que no estava garantit el dret de vot de les persones contagiades ara per ara -malgrat que el Govern s'hi havia compromès- ni la salut dels ciutadans que estaran exposats durant tota la jornada laboral als col·legis (apoderats, interventors, personal de les administracions i membres de les meses). "El risc no ha canviat, continuem tenint el mateix escenari", ha dit Budó, que manté la "necessitat de posposar les eleccions".

El Govern sí que tornarà a convocar la taula de partits amb representació al Parlament per aborar la decisió del TSJC. Ja va ser en aquest marc que divendres l'executiu va decidir, amb el suport de totes les formacions menys el PSC, ajornar les eleccions fins al maig.

Noves mesures sanitàries?

Com que, segons Solé, no hi ha la possibilitat de prendre mesures addicionals per garantir el dispositiu electoral, ha apuntat que es podrien prendre "mesures des del punt de vista de la preservació de la salut". Unes restriccions, en tot cas, que Budó ha matisat que prendrien les autoritats sanitàries i no només per garantir el "dret de vot", sinó també per rebaixar la tensió hospitalària i evitar més contagis.

La consellera de la Presidència no ha volgut avançar, així, si la Generalitat situarà el toc de queda a les vuit del vespre en cas que la Moncloa ho acabi autoritzant, tal com han demanat algunes comunitats autònomes. Budó ha dit que s'havia d'analitzar "si epidemiològicament té un resultat de disminució de la transmissió o del risc".

El govern espanyol "acata" la decisió judicial

Qui també s'ha pronunciat sobre les eleccions a Catalunya és el govern espanyol. Després de dies intentant defugir el debat sobre l'ajornament electoral, la Moncloa ha subratllat aquest dimarts de manera clara que "acata, per descomptat", la suspensió cautelar del TSJC.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha insistit que era "responsabilitat" dels tribunals posicionar-se sobre el tema, però també ha recordat que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ja va qüestionar la suspensió. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, Montero ha assenyalat que la resposta del TSJC "s'assembla a l'aproximació" de Campo, tot i que el ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa, no ha volgut en cap moment entrar a valorar la situació, informa Mariona Ferrer i Fornells.

stats