Política 10/05/2017

Rajoy defuig l'autocrítica i tanca files amb Moix i Catalá, discutits per l'oposició

Zoido reitera la confiança en el número dos d'Interior i nega que xivés a González que l'investigaven, com diu el fiscal

Dani Sánchez Ugart
3 min
Mariano Rajoy, aquest dimecres a la seva arribada al Congrés

MadridEl president del govern espanyol ha respost aquest dimecres per primer cop després de l'esclat de l'operació Lezo a les preguntes de l'oposició al Congrés sobre la corrupció. En una sessió de control al govern espanyol centrada gairebé monolíticament en això, Mariano Rajoy ha assegurat que "avui som molt més eficaços en la lluita contra la corrupció, i els esdeveniments que van passar fa més de 10 anys avui es descobreixen i es persegueixen". Sense fer autocrítica, Rajoy ha demanat el "suport" del PSOE i ha tancat files al voltant del cap d'Anticorrupció, Manuel Moix, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, davant les mesures que el seu govern està tirant endavant per combatre la corrupció política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En resposta al portaveu d'Units Podem, Pabo Iglesias, Rajoy ha valorat "molt positivament" la feina de Moix, sota sospita per entorpir presumptament algunes investigacions contra el PP, perquè, ha dit, el fiscal Anticorrupció actua amb "plena independència" i és un professional "reconegut".

Iglesias li ha recordat les converses intervingudes per la Guàrdia Civil de l'expresident madrileny Ignacio González en què es marcava com a favorit Moix per al càrrec, i Rajoy ha respost amb una cita de la Constitució sobre el paper que li correspon a la fiscalia: "Això és el que fa la Fiscalia Anticorrupció". "Aquesta és la meva posició, la independència de la fiscalia", ha reblat, i ha esclatat una llarga ovació del seu partit.

També hi ha hagut preguntes dirigides a Catalá, que ha defensat que el nomenament dels fiscals de primera categoria no depèn del govern espanyol sinó del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que compareixerà aquesta tarda al Congrés, juntament amb el mateix Catalá. A més, ha defensat que Moix té 30 anys de carrera i ha titllat d'"injust" el judici que en fa l'oposició: "Si està fent alguna cosa és promoure l'acció de la justícia". El PSOE ha tornat a preguntar a Catalá si pensa "dimitir", a la qual cosa Catalá ha respost que ell "està nomenat pel president del govern espanyol".

Un Catalá a la defensiva ha hagut d'escoltar com l'oposició l'interpel·lava acusant-lo de maniobrar per intentar salvar els seus companys de partit, i ha justificat que el ministeri públic ha actuat d'acord amb la legalitat. "El que s'ha fet és garantir el normal funcionament de la institució", ha asseverat, defensant que tot i que la junta de fiscals contradís Moix, no es va imposar el criteri jeràrquic del fiscal Anticorrupció. També ha negat que Moix intentés apartar el fiscal del cas Lezo, i que González sapigués que Moix seria nomenat fiscal Anticorrupció abans que es produís el nomenament.

El ministre també s'ha remogut contra els mitjans i ha demanat que hi hagi "menys portades" de fiscals, i que no hi hagi "delictes de revelació de secrets", per "treure'ls del focus del debat polític". Per concloure, Catalá ha afirmat que la fiscalia està funcionant "de manera brillant", i ho ha justificat en base a l'increment de les diligències d'investigació.

Zoido repeteix el discurs

Tampoc ha fet autocrítica el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, després de les revelacions que apunten que el fiscal del cas Lezo dona per fet que el seu número dos va avisar González que hi havia una operació policial en marxa en contra seu. Zoido ha defensat que José Antonio Nieto va donar explicacions "exhaustives i raonables" a la cambra, i que ja va negar que n'hi informés. A més, ha asseverat que no sabia que Nieto i el germà de González, Pablo, es reunirien, i ha afirmat que el parer de la fiscalia "no canvia res".

Catalunya

Sobre el Procés, i a preguntes del portaveu del PDECat, Carles Campuzano, Rajoy ha reptat els sobiranistes a dur una reforma constitucional a la cambra espanyola si volen celebrar un referèndum, com ha fet en desenes d'ocasions. El president espanyol ha acusat Campuzano d'apel·lar al principi democràtic "dissociant-lo de la llei" i d'intentar "retòrcer-la". "Vostès són els que han organitzat tot això i han deixat molt poc marge", ha conclòs.

stats