Política 16/02/2018

La Moncloa confirma que vol acabar amb el model lingüístic educatiu: "No sabem com, però ho farem"

Méndez de Vigo no aclareix si s'inclourà una casella per a l'educació en castellà

Dani Sánchez Ugart
2 min

MadridEl portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, també ministre de Cultura, ha confirmat aquest divendres que el govern espanyol pretén acabar amb el model lingüístic educatiu, i de manera efectiva amb la immersió lingüística a través dels formularis de preinscripció per al curs vinent. "És una mesura per garantir la llibertat i els drets constitucionals. En els últims tres anys hem presentat recursos contra la manera com ho feien", ha explicat Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que és coherent és que vulguem modificar la preinscripció", ha continuat, tot i que ha dit que això no suposa modificar el model educatiu, perquè "els models estan a les lleis", i la llei educativa catalana està "plenament vigent". "Com ho farem? Estem estudiant-ho, però sens dubte ho farem, perquè per a aquest govern és molt important garantir la llibertat dels pares per triar la llengua en la qual s'escolaritzen els seus fills", ha continuat.

"Això no és un globus sonda. És una resolució que cal prendre en el seu moment", ha defensat el ministre, abans de considerar que es tracta d'una "qüestió tècnica", del model de formulari. En la seva primera intervenció, el responsable d'Educació espanyol ha deixat clar que el que pretenien era que el castellà pogués ser llengua vehicular, tot i que després, confrontat a les preguntes dels periodistes, ha fet un pas enrere i ha dit només que estan estudiant com garantir aquesta "llibertat" i "drets fonamentals" dels pares, atenent a les resolucions judicials (el TSJC va avalar el model, tot i que considerava que calien un 25% de classes en castellà).

Sobre l'oposició de la pràctica totalitat del sector educatiu, incloent-hi sindicats i associacions de pares i mares, a la proposta de l'executiu central, el ministre ha admès que encara no han parlat amb la comunicat educativa, i ha dit que ho faran un cop hagin estudiat quina fórmula trien per tirar endavant la modificació.

Pressupostos

Méndez de Vigo s'ha referit a la importància d'aprovar els pressupostos generals de l'Estat, perquè és "l'obligació del govern" espanyol, tot i que Mariano Rajoy ha abraçat la tesi que sense comptes pot seguir endavant la legislatura, governant a base de decrets. "Els que no volen pressupostos hauran d'explicar als ciutadans perquè s'hi neguen", ha asseverat el portaveu de l'executiu.

Autopistes de peatge fallides

L'executiu ha pres set acords perquè les autopistes rescatades en fallida passin al sector públic, tal com sol·licitava una proposició no de llei de Podem aprovada al Congrés de Diputats aquesta setmana.

Paga extra als funcionaris

El consell de ministres també ha acordat pagar als funcionaris el 20% de la paga extra del 2012 que quedava a diverses comunitats autònomes, entre les quals Catalunya; a més, s'ha acordat renovar 1.976 convenis amb escoles concertades catalanes.

stats