El Govern rectifica i sí que avalarà les fiances a través de l'ICF

La direcció de l’ens aprova finalment fer el pas després d’una reunió tensa

4 min

BarcelonaLa nit de dimarts a dimecres va ser tensa entre les cúpules d’Esquerra i Junts. El Govern havia descartat que l’Institut Català de Finances actués d’avalista per a les fiances d’Exteriors al Tribunal de Comptes davant la impossibilitat de comptar amb un banc, però les tensions entre Esquerra i Junts –que s’acusen mútuament de no voler usar l’ICF en primera instància– van propiciar que en només 24 hores la decisió es girés com un mitjó: ahir a primera hora l’executiu anunciava que finalment l’Institut emetria un aval per evitar l’embargament del patrimoni dels encausats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’encarregat de fer-ho va ser el mateix conseller d’Economia, Jaume Giró, que el dia abans en roda de premsa havia descartat implicar en l’operació l’ICF per protegir el seu personal i no posar-lo en el punt de mira. “Les meves paraules d’ahir van servir d’alguna cosa. En les últimes hores he rebut trucades de l’ICF que m’han demanat que per ells no quedi”, va explicar Giró al ple aprofitant una pregunta parlamentària de Junts. El conseller va detallar que a primera hora havia parlat amb el president, Pere Aragonès, per tornar a valorar la situació i va assegurar que al cap de l’executiu “li havia semblat molt bé”. “Utilitzarem aquesta mesura”, va reblar Giró, que va agrair “la generositat i la prudència” de l’ICF.

No van ser les úniques reunions que hi va haver, perquè segons les fonts consultades també es van implicar en la decisió el vicepresident, Jordi Puigneró, i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez. De fet, Sànchez va fer declaracions des de Girona celebrant la decisió i lloant la “determinació” de Giró per trobar una “una solució que eviti l’embargament immediat” als ex alts càrrecs encausats. Sànchez també va apuntar que no és la solució definitiva i va animar el Govern a continuar buscant una entitat financera de fora de l’Estat: “Amb les institucions financeres del país no ha estat possible, però en aquest moment hi ha diverses ofertes sobre la taula amb entitats de fora del país que donaran resultat les properes setmanes”.

Reunió de l’ICF

Amb el canvi de criteri del Govern, els esdeveniments es van haver de produir a contrarellotge: segons fonts properes a l’ICF hi va haver una reunió de la junta de govern que va començar a quarts de sis de la tarda i es va allargar fins a les nou. Aquesta junta està formada encara pels membres de l’anterior mandat –nomenats durant l’època d’Aragonès de vicepresident– i la presideix l’ex secretari general d’Economia Albert Castellanos, actual secretari d’Empresa i Competitivitat. Hi ha independents, càrrecs d’ERC i també de JxCat. Segons la llei que regula l’Institut Català de Finances, és la junta qui té “la capacitat d’aprovar els contractes i les operacions que signa l’Institut”. I, per tant, també els avals per a aquest cas concret.

L’aprovació, però, no va ser fàcil. Segons diverses fonts consultades, la discussió sobre si fer el pas davant del Tribunal de Comptes va ser tensa pel temor a les conseqüències tan per a l’ens públic com per als membres que en formen part. I és que el fet que sigui l’anterior equip al capdavant de l’ICF fa que aquests alts càrrecs s’hagin de mullar, tot i que aviat seran renovats. És a dir, que per poques setmanes –la direcció de l’ICF s’acostuma a canviar quan el conseller canvia– es poden haver d’afrontar a eventuals conseqüències. Això se suma ja a un ambient complicat en el si de la Generalitat per la pressió dels tribunals des que es va iniciar el Procés: el personal és reticent a firmar qualsevol decisió que els pugui portar problemes a posteriori.

Tot i que ahir per activa i per passiva tots els implicats defensaven la legalitat del decret que regula el fons complementari de riscos –i que inclou en la seva disposició addicional que pugui actuar l’ICF com a avalista–, també admetien en privat que pot ser que el Tribunal de Comptes no ho accepti i que hi hagi impugnacions que tornin a situar càrrecs a l'ull de l'huracà.

Ciutadans, per exemple, des dels passadissos del Parlament ja va avisar que demanarà la compareixença del conseller delegat de l’ICF, Víctor Guardiola, i va demanar a la Fiscalia que s’oposi a l’acceptació de l’aval. L’expresident Artur Mas, en una entrevista a Aquí Cuní de la SER, va reconèixer que hi ha “altíssimes probabilitats” que el tribunal rebutgi l’aval de l’Institut, a més de retreure a l’executiu –abans pilotava ERC el departament d’Economia– que no s’hagi intentat activar una solució abans.

De fet, com que la solució de l’ICF va ser sobrevinguda, hi va haver encausats que van dipositar com a fiança igualment els seus immobles a l’espera de poder substituir-los amb l’aval del Govern quan estigués llest. En aquest sentit avui serà un dia clau a Madrid, ja que el retard de la reunió de l’ICF va propiciar que a l’hora de tancar aquesta edició encara no s’haguessin formalitzat els avals davant del Tribunal de Comptes. Es preveu enllestir tots els tràmits aquesta matinada

Arxivada la denúncia de Convivència Cívica Catalana contra el Govern per la creació del fons

El jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona ha arxivat la denúncia de Convivència Cívica Catalana contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers del Govern per haver aprovat el decret que crea el fons que dona cobertura als afectats pel Tribunal de Comptes. El jutjat recorda que no pot investigar persones aforades, com són els membres de l'executiu, i per això ha arxivat la denúncia per malversació de fons públics.

stats