POLÍTICA
Política 13/05/2013

Un directiu de Ferrovial imputat pel cas Palau es nega a declarar

S'ha remès a les explicacions que va donar com a testimoni el 2011, quan es va desvincular del destí de les seves milionàries aportacions a l'entitat

Efe
2 min
El director de relacions institucionals de Ferrovial, Juan Elizaga, i el president de la comissió d'investigació, Pere Vigo, el Juny de 2010 / ACN

BarcelonaEl directiu de la constructora Ferrovial Juan Elizaga s'ha negat a declarar com a imputat davant el jutge que investiga el saqueig del Palau de la Música i s'ha remès a les explicacions que va donar com a testimoni el 2011, quan es va desvincular del destí de les seves milionàries aportacions a l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Elizaga, director de relacions institucionals de la constructora, ha comparegut aquest dilluns com a imputat davant el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, que investiga si el Palau de la Música va fer d'intermediari per al pagament de comissions de Ferrovial a CDC per l'adjudicació d'obra pública durant els governs de Jordi Pujol.

El jutge el va citar com a imputat tot just el mes passat perquè sospita que aquest pagament de comissions de CDC es va emmascarar després dels patrocinis que l'empresa Ferrovial va aportar al Palau de la Música, que van sumar prop de 12 milions d'euros en deu anys i es van disparar el 2003, coincidint amb l'adjudicació d'obres com la línia 9 del metro a aquesta companyia, entre altres.

Elizaga, que el 2011 va declarar com a testimoni després de fer-ho un any abans a la comissió d'investigació del Parlament sobre el cas, s'ha remès aquest dilluns a les explicacions que va donar en el seu moment davant el jutge i, d'aquesta manera, s'ha negat a contestar a les preguntes de les parts al·legant que no tenia res més a aportar sobre això.

El director de relacions institucionals de Ferrovial ha ratificat davant el jutge el testimoni que va prestar el 2011, quan, en la línia d'allò manifestat al Parlament, va al·legar que les generoses aportacions de la constructora al Palau de la Música buscaven la projecció de la firma a la societat catalana.

Elizaga va admetre ja llavors que la constructora no va encarregar cap estudi per conèixer el destí que va donar el Palau als seus 12 milions d'euros de patrocini, perquè s'acontentava amb els dossiers trimestrals que li lliurava l'exdirectora de l'entitat Rosa Garicano, imputada també en la causa i dona de Xavier Ribó, que va ser col·laborador comercial de Ferrovial a Catalunya.

Els dossiers que Garicano remetia als responsables de Ferrovial incloïen imatges dels anuncis i cartells publicitaris del Palau de la Música en els quals apareixia el logotip de la constructora.

A més d'Elizaga, el jutge que instrueix el saqueig del Palau de la Música manté imputat l'exdirectiu de Ferrovial Pedro Buenaventura, que també va declarar en el seu moment a la comissió d'investigació constituïda al Parlament pel desviament de fons de la institució cultural.

En les seves declaracions davant el jutge i a la comissió parlamentària, tots dos van coincidir a assenyalar que l'objectiu de les seves aportacions era entrar a la societat catalana, on Ferrovial era una empresa poc coneguda, i buscar clients en el sector privat, no en l'obra pública.

En la declaració com a testimoni que avui ha assumit com a imputat, Elizaga va dir que desconeixia l'antic tresorer de CDC Daniel Osàcar −imputat en el cas−, així com el motiu pel qual les aportacions de Ferrovial al Palau es vehiculaven a través de l'Orfeó Català i no de la Fundació Palau de la Música, que oferia més beneficis fiscals per a les donacions.

stats