Política 05/02/2015

El promotor de l'acció disciplinària proposa al CGPJ expulsar Santiago Vidal de la carrera judicial

Antonio Fonseca denuncia que el magistrat català ha participat "activament i al marge de qualsevol cobertura" en l'elaboració d'una Constitució catalana

Acn
2 min
Primer pla del magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal / ACN

MadridEl promotor de l'acció disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Antonio Fonseca-Herrero, ha proposat aquest dijous apartar de la carrera judicial el magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal, per ser responsable de dues faltes molt greus recollides a la llei orgànica del poder judicial ("l'exercici d'activitats incompatibles" amb el càrrec de jutge o magistrat i "ignorància inexcusable" del compliment dels deures judicials). La setmana passada la Fiscalia va demanar la mateixa sanció per a Vidal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonseca-Herrero considera que Vidal "ha participat activament i al marge de qualsevol cobertura" en un grup que té com a objectiu elaborar i redactar una Constitució catalana. Segons el mateix escrit, l'objectiu d'aquest grup era posar el nou text a disposició "d'aquells que van promoure una consulta sobre l'anomenat dret a decidir i la independència de Catalunya, independentment de la seva celebració".

El promotor de l'acció disciplinària afegeix que el magistrat "ha portat a terme declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya de manera reiterada, i que ha donat suport a iniciatives polítiques d'institucions públiques catalanes i d'entitats privades sobre un procés amb aquesta finalitat". Així mateix, diu que el magistrat català "va valorar i va qualificar de legítim el compliment de les lleis i de la Constitució espanyola, i va admetre i justificar expressament la procedència de la desobediència civil a la carta magna, a la llei i a les decisions del Tribunal Constitucional sobre el procés per la independència de Catalunya".

Antonio Fonseca considera que el deure de fidelitat assumit en el jurament o promesa que els jutges fan abans de prendre possessió del seu càrrec "implica l'obligació de qualsevol membre de la carrera judicial d'abstenir-se d'executar qualsevol actuació que posi en perill valors o principis sobre els quals se sustenta la Constitució, així com l'obligació d'adequar els esmentats valors i principis".

A més, diu que l'actuació de Vidal no pot quedar emparada per l'exercici del dret fonamental de llibertat d'expressió perquè "la dignitat, integritat i independència del poder judicial és un bé de rang constitucional que habilita limitar la llibertat d'expressió dels integrants del poder judicial". Finalment, conclou que el fet que Santiago Vidal "hagi actuat amb manifesta i inexcusable inobservança de deures tan rellevants del seu estatut jurídic com els de fidelitat a la carta magna i l'ordre jurídic de manera reiterada són circumstàncies de prou entitat per ser considerades mereixedores de la sanció de separació".

L'escrit del promotor ha estat notificat a Vidal, que ara disposa d'un termini de vuit dies per presentar al·legacions. Segons fonts del CGPJ consultades per l'ARA, el promotor de l'acció disciplinària elevarà la seva decisió final a la comissió disciplinària del CGPJ, que haurà de resoldre finalment el cas. Si aquest òrgan fa cas a la Fiscalia i a Fonseca-Herrero i opta també per l'expulsió, s'haurà de pronunciar el ple del CGPJ. Sigui quina sigui la resolució final, Vidal podrà recórrer davant el Tribunal Suprem.

stats