DRET A DECIDIR
Política 27/09/2014

La discrepància al PSC pel 9-N arriba als seus grans feus

Els socialistes de Badalona voten a favor de la moció de l’AMI i els de Sabadell i Terrassa fan que prosperi

Sara González
5 min

BarcelonaEl PSC fa mans i mànigues per trobar la manera de normalitzar la discrepància sobre el 9-N com a mal menor, ara que ha constatat que el preu d’intentar combatre-la és massa alt: una pèrdua de pes territorial que haurà de remuntar en plena cursa fins a les municipals. El canvi d’actitud ja es va veure al Parlament en el debat de política general, quan dues diputades van votar a favor del 9-N sense ser sancionades mentre la resta del grup votava en contra, i s’està fent extensiu davant la desobediència que centenars de regidors socialistes estan exercint a l’hora de donar suport o almenys no combatre la consulta a escala local. Segons la portaveu del partit, Esther Niubó, s’accepta que “cada municipi té la seva realitat” i, per tant, es toleraran els “matisos”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però a vuit mesos de les municipals, aquests “matisos” que ha de gestionar el PSC estan més polaritzats que mai. Van del vot en contra al vot afirmatiu en la moció impulsada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) en suport de la consulta, un text al qual ja s’han sumat 875 municipis. En alguns ajuntaments, l’abstenció socialista ha permès que la proposta prosperi. Aquesta disparitat de vot ja s’havia donat en molts municipis en els últims mesos. Però la desobediència a la pauta general -el no expressat pel gruix del grup parlamentari i pels socialistes a l’Ajuntament de Barcelona- ja arriba, des d’ahir, a importants ciutats de l’àrea metropolitana i capitals de província sobre les quals el PSC, fins ara, havia mantingut el control.

Badalona

García Albiol es queda sol votant en contra de la consulta

Xavier García Albiol -un dels dotze alcaldes que ja han comunicat al Govern que no pensen col·laborar en l’organització de la consulta- i els seus deu regidors es van quedar sols votant ahir en contra del 9-N. Badalona, la tercera ciutat més important en xifra d’habitants de Catalunya, es va sumar, de manera inesperada, al bloc d’ajuntaments que donen suport a la consulta gràcies al sí del PSC. Els socialistes donaven un cop d’efecte en anunciar que els vuit regidors presents al ple -en faltava un que no va poder assistir-hi- se sumaven al sí a la moció de l’AMI juntament amb els quatre de CiU i els tres d’ICV. El posicionament va sorprendre, sobretot, perquè Jordi Serra, l’exalcalde que tornarà a encapçalar la llista a les municipals, va votar dijous en contra de la moció al ple de la Diputació de Barcelona.

L’acceptació d’una esmena del PSC en va ser el desllorigador: la modificació va consistir a incloure una frase per aclarir que la consulta s’ha de celebrar “dins del marc legal” com ha dit el president de la Generalitat, Artur Mas. Sense renunciar a la petició de diàleg amb Espanya, els socialistes badalonins van avalar amb el seu vot la data i la pregunta del 9-N, dos dels motius pels quals el PSC va votar-hi en contra al Parlament.

Tarragona

Una abstenció que ha evitat una fotografia amb el PP

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va avisar que no volia “carrerons sense sortida” i va intentar pactar un text alternatiu -no acceptat per l’oposició- en què no es fixés cap data per a la consulta. Tot i això, Ballesteros i els seus vuit regidors de l’equip de govern van acabar abstenint-se i van permetre que prosperés la moció en suport al 9-N amb els vuit vots afirmatius de CiU i ICV. Ho van fer, va dir Ballesteros, com a gest per “afavorir un procés de diàleg, negociació i pacte”, però de passada s’estalviava també una foto amb els set regidors del PP votant-hi en contra. I això que l’alcalde de Tarragona i membre de la direcció del PSC va defensar, mentre va presidir la gestora del partit quan Pere Navarro va dimitir, que s’havia de mantenir el no al 9-N i va ser especialment dur amb els crítics.

Sabadell

La ciutat de Bustos dóna ara suport a la convocatòria del 9-N

La ciutat que durant 13 anys va governar Manuel Bustos, representant de l’ala més espanyolista del PSC, es va sumar ahir als municipis que donen suport al 9-N gràcies a l’abstenció dels socialistes. L’alcalde, Joan Carles Sánchez, que va prendre la batuta quan Bustos va dimitir en esclatar el cas Mercuri, va permetre que la moció prosperés amb l’abstenció dels regidors socialistes i els vots favorables de CiU, ICV, EUiA i l’Entesa. El PP, de nou, es va quedar sol en el no. Sabadell, feu històric del PSC, passa a formar part dels municipis que donen suport a les urnes el 9-N.

Terrassa

L’exequip de Navarro també facilita que prosperi la moció

L’esquema del ple de Sabadell es va repetir a la seva eterna rival, Terrassa, la ciutat on va governar Pere Navarro durant una dècada. Tot i que justament ell va ser el líder que va propiciar que el PSC baixés de l’autobús del dret a decidir, la ciutat que ara governa el socialista Jordi Ballart hi va donar suport ahir gràcies a l’abstenció dels 11 socialistes. De fet, l’alcalde va subratllar que ni ell ni el consistori seran un impediment perquè els terrassencs puguin votar en una consulta “legal”. CiU i ICV-EUiA hi van votar a favor mentre que els quatre regidors del PP van dir no. A vuit mesos de les municipals, ningú vol fotos amb els populars.

Girona

Un aclaparador sí en un dels focus de maldecaps de la cúpula del PSC

La geometria al consistori de Girona ja garantia que la moció a favor del 9-N s’aprovaria amb els suports de CiU, ICV-EUiA i la CUP. Però els socialistes gironins -que juntament amb els de les Terres de l’Ebre han sigut els principals focus problemàtics per a la cúpula del carrer de Nicaragua pel conflicte sobiranista- es va sumar unànimement al suport al 9-N. El resultat final: 22 sí, 2 no (els del PP). Justament Girona pot ser, a les municipals, un dels camps de batalla entre el PSC i els crítics ja escindits.

Les votacions pendents

Cornellà i l’Hospitalet, els dos grans fortins de resistència

Regidors del PSC han votat a favor del 9-N en ciutats com Figueres, Igualada, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. I s’han abstingut en d’altres com Mataró, Pineda de Mar i Sant Quirze del Vallès. En altres indrets, seguint l’esquema del Parlament, els regidors d’un mateix grup han votat diferent. Rubí, Blanes, Sant Vicenç dels Horts o Tàrrega en són alguns exemples. Queden per votar, però, algunes ciutats importants. A l’Hospitalet de Llobregat la moció es vota dimarts, on és difícil que l’alcaldessa, Núria Marín, permeti que prosperi, mentre que dilluns ho farà Santa Coloma de Gramenet, on el PSC capitanejat per Núria Parlon es podria abstenir. També estan pendents de votar en els pròxims dies el Prat de Llobregat -governada per ICV-, Esplugues, Lleida -on el PSC d’Àngel Ros pactarà la moció amb CiU-. En el cas de Cornellà, l’alcalde, Antonio Balmón, amb majoria absoluta, s’ha escudat en el reglament del consistori per impedir que es voti una qüestió que transcendeix la competència municipal.

stats