Política 03/07/2019

La divisió interna amenaça amb una escissió a EUiA

Garzón crea una delegació catalana d'Esquerra Unida i la direcció creu que "s'equivoca"

Ot Serra
2 min
El líder d'IU, Alberto Garzón, a Sant Adrià del Besòs

BarcelonaLa participació de Joan Josep Nuet a la llista d'ERC al Congrés va agreujar la crisi interna d'EUiA, ja prou deteriorada entre el corrent de l'excoordinador general, amb majoria als òrgans de la formació, i els crítics, encapçalats pel portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. Nuet va abandonar el lideratge, que va quedar en mans dels seus afins, després de la votació en un consell nacional en què els crítics no van voler participar. Fa un mes, Alberto Garzón va decidir que Esquerra Unida (IU) –el partit estatal– deixava en suspens les seves relacions amb EUiA i recentment s'ha creat un nou "paraigua jurídic" del partit a Catalunya per "continuar amb el funcionament de l'organització fins que es recuperi la democràcia interna a EUiA", expliquen a l'ARA fonts del sector crític.

"Considerem que Izquierda Unida s'equivoca entrant en aquest plantejament, trencant amb un marc de relacions històriques entre organitzacions germanes que es remunta a la relació fraternal entre PSUC i PCE", ha manifestat la Comissió Nacional d'EUiA –integrada pels afins de Nuet– en un comunicat emès aquest dimecres. El pronunciament coincideix amb la convocatòria d'una assemblea que s'ha celebrat a Sant Adrià de Besòs aquesta tarda, impulsada per Garzón. "És legítim constituir una delegació d'Izquierda Unida a Catalunya, però expressa una incomprensió del que passa a Catalunya: que Catalunya és un subjecte polític, i que les propostes polítiques per a Catalunya s’han de debatre i elaborar a Catalunya", insisteixen des de la direcció d'EUiA en el comunicat.

"Era necessari fer aquest pas perquè necessitem una organització de classe coherent que no pensi només en el tacticisme", ha assenyalat Garzón en l'assemblea de Sant Adrià de Besòs. "No deixarem que el tacticisme d'una minoria jugui amb la tradició política que representem. No vam néixer per estar al servei de la socialdemocràcia catalana", ha apuntat Mena, en una crítica implícita a la decisió de Nuet de marxar a ERC. "Els interessos personals d'alguns resulten ridículs", ha afegit Garzón.

Risc d'escissió

Fonts del partit consultades per l'ARA admeten el risc de l'escissió, per bé que el sector crític espera que la situació no acabi amb la fractura definitiva. Expressen també el temor que l'entorn de Nuet estigui intentant provocar aquest trencament i beneficiar-se del patrimoni i els recursos d'EUiA. Els afins de l'excoordinador general donen per fet que amb la creació de la "federació catalana" d'Esquerra Unida els crítics "ja s'han escindit".

stats