Política 08/06/2019

IU suspèn temporalment la seva relació amb EUiA per la vinculació de Nuet amb ERC

La direcció denuncia que s'han apartat militants contraris a la línia política del coordinador

Ara
3 min
IU suspèn temporalment la seva relació amb EUiA per la vinculació de Nuet amb ERC

BarcelonaIU ha aprovat avui suspendre temporalment la seva relació amb EUiA per l'incompliment reiterat per part d'aquesta organització del protocol entre les dues organitzacions. El motiu esgrimit és que membres de la direcció actual d'EUiA han posat en marxa, tot i els advertiments, "un projecte polític anomenat Sobiranistes que ha concorregut en coalició amb ERC, amb la qual cosa han entrat en conflicte amb l'aposta estratègica d'IU a Catalunya i a l'estat espanyol". En aquest sentit, IU denuncia que el llavors coordinador d'EUiA i altres membres de la direcció d'EUiA han format part de candidatures d'ERC que han competit electoralment amb les coalicions avalades per Esquerra Unida i han seguit formant part de la direcció d'EUiA sense que s'hagin pres mesures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, IU recorda que Joan Josep Nuet va recollir la seva acta parlamentària i va participar en el primer ple del Congrés de Diputats sent en aquell moment encara coordinador d'EUiA. La suspensió de la relació obeeix al fet que la direcció d'EUiA ha permès que el seu coordinador formés part d'una candidatura que competia contra IU i l'ha mantingut en el càrrec. La direcció d'EUiA també ha permès, lamenta la formació estatal, "que un projecte polític engegat per militants d'EUiA signés una coalició amb ERC sense aprovar-lo en cap òrgan ni venir a retre comptes als òrgans federals".

Aquests dos punts suposen, segons IU, "un incompliment clar del protocol de relacions entre EUiA i IU, la conseqüència del qual ha estat que IU no ha tingut durant tot aquest període de temps una organització que hagi defensat la política d'IU a Catalunya, la qual cosa ha generat, a més, un greu perjudici a la imatge de tota l'organització i del conjunt de la seva militància".

La direcció federal d'IU també ha revelat que ha rebut "múltiples queixes d'afiliades i afiliats d'EUiA que denunciaven canvis de membres dels òrgans d'EUiA i a la seva fundació" amb la voluntat d'"apartar militants que no estan d'acord amb l'actual línia política de la direcció d'EUiA i que s'han posicionat a favor de mantenir la relació amb IU i el seu projecte federal".

Per tots aquests motius, IU ha acordat posar en marxa de totes les mesures necessàries per "garantir la representació d'Esquerra Unida a Catalunya i la cobertura dels militants d'EUiA que defensen la política d'aliances i el programa d'IU". També "donar suport jurídicament als militants d'EUiA que vulguin defensar la legitimitat dels òrgans d'EUiA davant les possibles irregularitats que s'hagin comès". Finalment, convocar una assemblea oberta a la militància d'EUiA a Catalunya per explicar aquestes mesures, on acudirà el responsable d'organització federal d'IU.

Joan Josep Nuet va renunciar a la coordinació general d’EUiA el 3 de juny després de set anys al càrrec i va abandonar la militància del partit, segons va anunciar ell mateix en una publicació a Facebook. La decisió, que ja havia avançat al març, es va confirmar un cop va sortir escollit diputat al Congrés per ERC i després que diverses veus crítiques a la coalició d’esquerres demanessin expulsar-lo per haver-se unit als republicans a les eleccions del 28 d’abril.

“En el futur immediat penso dedicar-me a les tasques derivades de la meva responsabilitat com a diputat al Congrés [...]; i per facilitar les tasques i fer compatibles les contradiccions que aquestes generen crec millor no només deixar les meves responsabilitats a EUiA, sinó també la militància a l’organització”, va argumentar Nuet a l’escrit, adreçat a les bases, i en què va anunciar la convocatòria d’un consell nacional per escollir una nova direcció i fer efectiva la dimissió. El diputat electe d’ERC va explicar que no ha fet aquest pas abans per raons de “seguretat jurídica” i per assegurar el “correcte funcionament orgànic” d’EUiA, però les veus crítiques no van trigar en aparèixer.

stats