Fiscalia

Dolores Delgado renuncia al càrrec de fiscal general de l'Estat

L'exministra, que addueix "motius de salut", serà substituïda per Álvaro García Ortiz, el seu número dos al ministeri públic

3 min
L’exministra Dolores Delgado, en una imatge d’arxiu.

MadridVa assumir el càrrec fa dos anys i mig, en un nomenament que ja va ser polèmic, i ha estat en el punt de mira durant bona part del seu mandat. Fins aquest dimarts. Dolores Delgado ha anunciat que no continuarà com a fiscal general de l'Estat. La renúncia, segons ha avançat El Confidencial i ha confirmat la Moncloa, és per motius de salut, i la substituirà el seu número dos fins ara al ministeri públic, Álvaro García Ortiz. Delgado va ser ministra de Justícia entre el juny del 2018 i el gener del 2020 i ha ocupat el càrrec de fiscal general de l'Estat des del febrer d'aquest mateix any. El pas de ministra a fiscal ha sigut una llosa durant tot el seu mandat, per les reticències que va mostrar-hi en el seu moment el soci minoritari del govern de coalició, Unides Podem, i perquè la triple dreta ho ha criticat durament durant tot aquest temps, impugnant el seu nomenament fins i tot al Tribunal Suprem –que ho va acabar desestimant– i, posteriorment, al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, Delgado ha explicat que ha enviat una carta a la ministra de Justícia, Pilar Llop, per traslladar-li la seva voluntat "d'apartar-se de les responsabilitats" com a fiscal general de l'Estat "per motius de salut". Delgado recorda que el 20 d'abril es va sotmetre a una intervenció d'urgència a la columna vertebral i que les previsions són, segons afirma la mateixa Delgado, que li calguin més operacions quirúrgiques. En el seu escrit assegura que la renúncia ha sigut una decisió "difícil" en què ha hagut de sospesar, d'una banda, la seva "inequívoca vocació de servei públic amb un alt sentit del deure i la responsabilitat" i, de l'altra, les condicions físiques que requereix el càrrec.

Delgado va arribar a la carrera fiscal el 1989 i va començar la seva trajectòria a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on va formar part de les àrees de menors, antidroga i medi ambient. L'any 1993 fa va fer el salt a la Fiscalia de l'Audiència Nacional, primer amb casos antidroga i després ja especialitzada en terrorisme. Malgrat haver estat a l'ull de l'huracà durant mesos, assegura que aquests dos anys al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat han estat "satisfactoris". "S'han complert els objectius del projecte: s'han aconseguit fites històriques per a la carrera fiscal i la justícia espanyola" i també s'ha dut a terme "un canvi de paradigma de la Fiscalia centrat en la transparència, els valors democràtics, els drets humans, la perspectiva de gènere i la protecció dels més vulnerables", ha reivindicat en el seu comunicat.

El pas al costat, en tot cas, arriba en un moment en què el seu càrrec s'havia tornat a posar en entredit. El PSOE va presentar fa poques setmanes al Congrés una esmena a la llei concursal –sense que hi tingués res a veure– que volia permetre a la fiscal general de l'Estat ascendir a fiscal de sala del Tribunal Suprem un cop abandonés el càrrec. El text, però, no va tenir l'aval de la resta de grups i els socialistes van acabar retirant-lo.

La taca dels àudios de Villarejo

Álvaro García Ortiz és la persona elegida per substituir Delgado, tal com aquest dimarts ha aprovat el consell de ministres. Fins ara era la seva mà dreta a la fiscalia general de l'Estat, ja que des de l'any passat ocupava el càrrec de cap de la secretaria tècnica del ministeri públic. Va ingressar a la carrera fiscal el 1998 i va ser destinat a la Fiscalia d'Àrea de Santiago de Compostel·la, on va ser nomenat fiscal especial coordinador d'incendis d'aquesta comunitat. De fet, García Ortiz és especialista en medi ambient i va ser fiscal del cas Prestige, on es va condemnar el capità del vaixell per un delicte imprudent contra el medi ambient.

El substitut de Delgado va ser president de la Unió Progressista de Fiscals entre el 2013 i el 2017, igual que la seva predecessora. A tots dos també se'ls vincula al cas Stampa, és a dir, a la sortida del fiscal Ignacio Stampa –que s'encarregava del cas Villarejo– de la Fiscalia Anticorrupció. García Ortiz va defensar la transparència en l'actuació de Delgado i la va desvincular del cas. Però la relació de la ja exfiscal amb l'excomissari de la Policia Nacional la perseguia des que va assumir el ministeri de Justícia. El 2018 es van fer públics uns àudios en què, en una conversa el 2009 amb Villarejo, Delgado qualificava despectivament de “maricon” el llavors titular del jutjat 3 de l’Audiència Nacional i ara ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Amb la seva renúncia, l'oposició, i en concret el PP, no abandona la batalla: ja ha vinculat el nou fiscal general amb el PSOE, rescatant un acte de la Fundació Ideas, vinculada als socialistes, en què va participar García Ortiz.

stats