Política 01/12/2020

Dolors Sabater impulsa un Guanyem Catalunya per presentar-se a les eleccions al Parlament

L'exalcaldessa manté converses amb la CUP, Anticapitalistes i Comunistes per fer un front ampli

Xavi Tedó
4 min
Dolors Sabater impulsa un Guanyem Catalunya per presentar-se a les eleccions al Parlament

BarcelonaExportar el model de Badalona a Catalunya. Sota aquesta premissa, l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater i altres dirigents de la candidatura local impulsen un Guanyem Catalunya per fer el salt al Parlament si és possible en aquestes eleccions i si no en les pròximes. Segons ha pogut saber l'ARA, aquest espai municipalista de confluència manté converses des de fa setmanes amb la CUP, Anticapitalistes o Comunistes de Catalunya per explorar una candidatura unitària als comicis del 14-F. "Volem ser-hi, però hi seguirem treballant si no arribem a temps", assenyalen fonts de Guanyem Catalunya. L'objectiu és fer un front ampli d'esquerres, rupturista i sobiranista seguint el model que ja s'ha seguit a nivell municipal en algunes localitats com Badalona, però també a Ripollet, Cerdanyola, Figueres o Girona. Un front en què no s'inclou ERC –que en els últims comicis va formar part de Guanyem Badalona, tot i que després se'n va desvincular–, ni els comuns o Podem, ja que aquests últims no aposten pel sobiranisme, segons relaten des de la plataforma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió final dependrà de les diferents assemblees de Guanyem, però sobretot d'aquestes organitzacions polítiques amb què es vol confluir, perquè els seus impulsors no volen competir amb partits com la CUP, que formen part dels Guanyem locals en tots els consistoris on són presents. En qualsevol cas, el nom de Guanyem Catalunya ja s'ha registrat per presentar batalla als comicis si s'arriba a un acord amb aquests partits per concórrer-hi junts. Aquestes mateixes fonts han descartat que Sabater pugui encapçalar o formar part de la candidatura d'ERC o de la CUP si es presenten en solitari. "No es presentarà en cap espai que no sigui ampli i plural", deixen clar.

Reconeixen, però, que l'exalcaldessa de Badalona ha sigut sondejada per aquestes dues formacions amb diferents trobades i reunions. De fet, en el marc de les converses filtrades en l'operació Volhov, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va suggerir la seva incorporació a la candidatura en una reunió celebrada el 6 de març amb la presència de l'exconseller de Governació, Xavier Vendrell, Eduard Voltas, exsecretari de Cultura, i Sergi Sol. Segons va avançar El Confidencial, el diputat va dir que l'actual cúpula dels republicans tenia un perfil baix i que per millorar les expectatives electorals del partit calia posar-hi "whisky". Quan Voltas li va preguntar a qui es referia, Rufián va sentenciar: "Dolors Sabater". "És un perfil molt xulo i treballa moltes fronteres alhora, també la de la CUP", va fer ressaltar. No serà el cas.

Sabater i els altres dirigents de Badalona que estan darrere d'aquesta plataforma volen construir un espai de confluència a nivell nacional que fins ara ha sigut impossible de gestar. "No volem ser una coalició ni una suma de sigles, volem aplegar sobiranistes i independentistes com ja s'ha fet en l'àmbit municipal per aplicar al Parlament les polítiques valentes i decidides que hem dut o duem a terme", subratllen després de deixar clar que "no estem preparats per anar sols". I és que l'avançament de les eleccions ha precipitat els esdeveniments d'un moviment que es volia cuinar a foc lent.

Es treballa, doncs, en una confluència que "trenqui les costures" dels partits apostant per la transversalitat i la pluralitat per aixoplugar-se en un sol paraigua i on es treballi "de baix a dalt" perquè "l'experiència del municipalisme impregni les polítiques a escala nacional". A l'espera del resultat de les negociacions amb els partits amb qui volen presentar-se, Guanyem Catalunya ha elaborat un manifest per configurar aquesta candidatura nacional que ara ha de ser validada per les assemblees locals. "La iniciativa ha sigut ben acollida, però estem en un procés embrionari en què ara caldrà que ho ratifiquin", exposen des d'aquest moviment.

Que Sabater és un figura cobejada per l'independentisme ho demostra el fet que havia de comandar l'Assemblea de Càrrecs Electes del Consell per la República en una direcció coral amb membres de totes les forces independentistes, tal com va avançar l'ARA. Sabater va ser la persona de consens escollida per les diferents formacions independentistes per liderar aquesta nova institució perquè no militava en cap partit i podia fer de pont amb l'espai dels comuns, que no s'havien adherit al nou ens, però les divergències entre JxCat i ERC han impedit que aquesta institució es posi en marxa.

Pèrdua de l'alcaldia

Sense experiència política prèvia, Sabater, que té 60 anys, va encapçalar durant les eleccions municipals del 2015 la candidatura ciutadana Guanyem Badalona En Comú, que comptava amb el suport de la CUP, Podem i altres moviments socials. Tot i ser la segona força del consistori amb cinc representants, lluny dels 10 que va assolir el fins aleshores alcalde, el popular Xavier García Albiol, Sabater es va convertir en l'alcaldessa gràcies als vots de PSC, ICV i CDC. El juny del 2018 va perdre l'alcaldia per una moció de censura presentada pel PSC –i avalada per PP i Cs–, que considerava que havia perdut la neutralitat davant del Procés per defensar i facilitar la votació en el referèndum de l'1-O i ser una de les cares visibles de l'acte posterior a la declaració d'independència del 27 d'octubre al Parlament.

En les últimes eleccions municipals Guanyem Badalona es va presentar en coalició amb ERC i va obtenir set regidors, per darrere del PP, que va incrementar el seu suport i en va aconseguir 11. Després de tenses negociacions sense èxit per barrar el pas a Albiol, Sabater va retirar la seva candidatura en el ple d'investidura per evitar que el candidat dels populars fos proclamat alcalde de manera automàtica al liderar la llista més votada i va facilitar amb el seu vot la reelecció del fins llavors alcalde Àlex Pastor, de manera que es va trencar la coalició amb ERC.

Arran de la dimissió d'Àlex Pastor com a alcalde després d'haver sigut detingut pels Mossos el 21 d'abril del 2020 per conduir amb símptomes d'embriaguesa i haver-se saltat el confinament decretat per la pandèmia del coronavirus, es va convocar un nou ple d'investidura per escollir el seu successor el 12 de maig del 2020. El desacord entre les diferents forces d'esquerres, especialment entre Guanyem, PSC i ERC, va impedir un cop més la configuració d'un govern progressista i va permetre a Albiol recuperar la vara d'alcalde com a candidat més votat. Si acaba fent el salt a la política catalana, Sabater deixarà les seves responsabilitats al consistori, perquè els estatuts de Guanyem Badalona impedeixen que els regidors puguin acumular més d'un càrrec públic.

stats