Política 15/12/2015

Domènech, sobre Ciutadans: "Són el somni desfermat del neoliberalisme que ens ha portat a la crisi"

En una trobada amb els treballadors de Mecalux a Cornellà, el líder d'En Comú Podem critica la proposta de contracte únic d'Albert Rivera, que titlla de nova reforma laboral que va en contra dels treballadors, de la Constitució i dels acords internacionals

Laia Vicens
3 min
Xavier Domènech, ha anat fins a Cornellà amb el bus de periodistes que segueix En Comú Podem / PERE FRANCESCH (ACN)

Cornellà de LlobregatEn la recta final de campanya, En Comú Podem ha intensificat els missatges carregant contra Ciutadans, qui consideren el principal rival a batre a Catalunya. Les crítiques apareixen per diferents flancs: des de ser la "crossa" del PP a ser una "operació de màrqueting". Aquest dimarts, en una trobada amb els treballadors de Mecalux a Cornellà de Llobregat, el candidat d'En Comú Podem el 20-D, Xavier Domènech, ha utilitzat la proposta de contracte únic de Ciutadans per a carregar pel flanc econòmic de la formació taronja. Segons ha dit, el partit d'Albert Rivera significa "el somni desfermat del neoliberalisme que ens ha portat a la crisi".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech, que habitualment critica aquesta proposta, un dels emblemes de la campanya de Rivera, ha dedicat bona part de la seva intervenció a intentar desmuntar el que considera una "reforma laboral empaquetada amb un llacet". "El contracte únic elimina la causalitat de l'acomiadament i, per tant, la tutela judicial per fer la indemnització", ha apuntat. A més, ha dit que la idea va en contra dels treballadors l'article 35 de la Constitució i alguns dels acords internacionals.

El líder d'En Comú Podem ha avisat que les propostes econòmiques de Ciutadans són una reedició de les del PP, a qui ha acusat d'impulsar una reforma laboral "que no ha servit per crear treball estable". "S'han destruït 3 milions de llocs de treball", ha indicat. Al costat d'aquests partits "neoliberals", Domènech ha reivindicat que la seva candidatura proposa eliminar la reforma laboral, incrementar el salari mínim a 1.000 euros (ara està a 648,60€) per garantir "una sortida de la crisi amb justícia social" i equiparar el sou dels contractes de pràctiques als contractes normals.

Domènech ha comparegut al costat del número 3 de la candidatura, Josep Vendrell, que ha traslladat el suport d'En Comú Podem als treballadors de Mecalux, que són "víctimes de la mala política del PP". Vendrell ha lamentat que la reforma laboral "precaritza" el treball, generalitza els contractes a temps parcial i trenca l'equilibri de les relacions entre treballadors i empresaris per donar "més poder" als empresaris.

En aquesta línia, ha criticat el model "low cost" de PP, Ciutadans i PSOE i ha presentat En Comú Podem i Podem com "la garantia que els drets laborals no es queden a la porta de l'empresa". "Som la garantia dels treballadors i treballadores", ha afirmat al costat del president del comitè d'empresa, Julio González.

Sobre el cara a cara: "Van guanyar les alternatives reals que no hi eren"

Preguntat pels periodistes, Domènech s'ha referit també al cara a cara entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, que ha qualificat d'"últim episodi i final de temporada de Cuéntame". "Va ser una imatge del passat", ha apuntat. Segons ha dit, els candidats de PP i PSOE van intentar obviar el debat sobre Catalunya, de manera que es va evidenciar que l'alternativa "real" és un referèndum. En aquest punt, ha lamentat que tant Rajoy com Sánchez refusessin la convocatòria d'un referèndum.

Domènech ha opinat que Sánchez va intentar "a la desesperada" evitar el "naufragi" d'un PSOE que "fa molt de temps que ha deixat de ser socialista". En tot cas, segons ell els qui van sortir victoriosos del debat van ser les forces que no hi eren, en relació a Podem i Ciutadans. "Va perdre la democràcia", ha lamentat, criticant l'absència de Pablo Iglesias i d'Albert Rivera.

stats