Política 07/08/2018

Dos diputats d'ERC denuncien un policia nacional per haver-los insultat davant de la comissaria de Via Laietana

Jové i Díaz remarquen que hi ha càmeres de seguretat que permetrien saber qui és l'agent

Xavi Tedó
3 min
“La família és una maqueta de la societat”

BarcelonaEls diputats d'ERC Josep Maria Jové i Jenn Díaz han denunciat als Mossos un agent de la policia espanyola per haver-los insultat i escopit, segons ha avançat TV3, el 23 de juliol passat, quan es dirigien al lliurament de les creus de Sant Jordi i van passar per davant de la Prefectura Superior de Policia, a la Via Laietana, en direcció al Palau de la Música. Díaz i Jové denuncien que en passar per davant de la comissaria de la policia espanyola un agent uniformat i armat que feia guàrdia a la porta va escopir a terra. Quan els diputats republicans es van girar, el policia els va insultar dient-los "fills de puta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Davant de la comissaria hi ha càmeres i, per tant, si hi ha interès real per descobrir qui va ser l'agent en qüestió ho podríem aconseguir", ha explicat Díaz a TV3 per justificar que hagin interposat una denúncia. Fonts de la Policia Nacional han assegurat a l’ARA que “posaran les imatges a disposició judicial quan hi hagi el requeriment”. Díaz ha apuntat que l'agent podria haver reconegut Jové, ex secretari general de la conselleria de Vicepresidència i Economia, que va ser detingut el 20 de setembre del 2017 com a encarregat de dissenyar els preparatius del referèndum des que el setembre de l'any anterior el president, Carles Puigdemont, va delegar aquesta funció en Junqueras. Jové va ser posat en llibertat tres dies més tard perquè es va descartar que hagués comès un delicte de sedició, tot i que encara està processat per desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, aquesta última penada amb presó.

Els dos diputats esperen que el seu cas pugui ajudar a acabar amb el que qualifiquen d'"impunitat policial". De fet, en la denúncia interposada els càrrecs electes remarquen que aquests fets els han causat "temor i desassossec en no ser un cas aïllat". "Venim patint amenaces, insults i danys a la nostra propietat a causa de la nostra ideologia política des de fa mesos per part de ciutadans que, presumiblement, no la comparteixen", han explicat. De fet, a principis de maig uns desconeguts van destrossar el cotxe de la diputada d'ERC mentre estava estacionat a Sant Andreu de la Barca, on viu, i encara no s'han localitzat els culpables. En una publicació al seu compte de Twitter, la diputada ha denunciat la impunitat de què gaudeixen els autors d'atacs o insults contra independentistes.

Aquest atac se suma a l'agressió que va patir el fotoperiodista Jordi Borràs per part d'un agent de la Policia Nacional de la brigada d'informació de Barcelona, que encara no ha sigut apartat del cos, el 16 de juliol. Tot i que en principi el cos havia anotat que simplement feia feines burocràtiques, es tracta d'un inspector i no un simple agent ras, amb un rang considerablement alt, que pertany a l'escala executiva i els membres de la qual solen ser especialitzats en matèries determinades. En aquest cas, la seva especialitat està vinculada a la persecució del terrorisme o de grups radicals, les principals àrees de competència d'aquestes unitats d'intel·ligència en qualsevol cos policial. Des de la Policia Nacional defensen que no se li obrirà un expedient disciplinari fins que s'obri el procediment judicial perquè de moment són denúncies creuades i és la paraula de l'un contra la de l'altre", en al·lusió a la denúncia que també va presentar l'agent per una suposada agressió prèvia de Borràs, que sempre ha defensat que l'agent directament es va abraonar contra ell colpejant-lo amb una inusitada violència.

stats