Política 25/09/2013

La 'tercera via' de Duran: pacte fiscal, sobirania cultural i una consulta en què no es pregunti directament sobre la independència

Segons 'La Vanguardia', el líder d'Unió planteja una consulta en què el sí seria per a un canvi d'estatus de Catalunya i els independentistes haurien de votar 'no'. El Parlament impulsaria la reforma de la Constitució per fer possible el dret a decidir

Ara
1 min
Josep Antoni Duran i Lleida i Mariano Rajoy al Congrés, el primer dia del debat de política general de 2013 / EFE

BarcelonaQuan falten poques hores perquè arrenqui el debat de política general al Parlament, 'La Vanguardia' concreta aquest dimecres els quatre punts de l'anomenada 'tercera via' de Josep Antoni Duran i Lleida. El líder d'Unió defensa una consulta que inclogui una pregunta sobre un nou estatus per a Catalunya que es vertebraria en quatre eixos: un pacte fiscal específic per a Catalunya que inclogui la gestió per part de la Generalitat de les infraestructures; competències exclusives en llengua, educació i cultura; presència institucional catalana en organismes internacionals, i suport que el Parlament impulsi les reformes necessàries per dur a terme el canvi d'estatus i una reforma de la carta magna que inclogui el dret a decidir dels catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la proposta de Duran, la consulta podria plantejar-se amb una o diverses preguntes. En tot cas, el sí seria per al canvi d'estatus, de manera que els partidaris de la independència haurien de votar 'no'.

'La Vanguardia' assegura que el líder d'Unió ha fet arribar aquesta proposta a Rajoy i Rubalcaba i que està fent "pedagogia" als cercles d'influència de Madrid.

Duran va irrompre dilluns al debat de política general amb un article d'opinió a pàgina sencera a 'La Vanguardia' en què proposava una "tercera via" entre la secessió i la recentralització.

stats