DRET A DECIDIR
Política 23/09/2013

Duran es proposa ajudar els que no volen "la secessió" perquè tinguin "altres opcions" en la consulta

En un article a 'La Vanguadia', el líder d'Unió referma el seu suport al dret a decidir, però fixa la postura del seu partit: "Unió ha defensat sempre una entesa amb la resta de pobles d'Espanya en la qual estigui plenament reconeguda i garantida la sobirania de Catalunya"

Ara
3 min
Josep Antoni Duran i Lleida

Barcelona"Quan arribi el moment, Unió ajudarà que un sector ampli de la societat que no vol rendir-se ni desaparèixer com a nació tingui altres opcions que no siguin la secessió o l'assimilació i la submissió". Així ho assegura el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida en un article a pàgina sencera aquest dilluns a 'La Vanguardia', titulat 'Ara, consulta! Després...?'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran referma el seu compromís amb el dret a decidir, conscient que "hi ha un veritable clam per exercir-lo", alhora que assegura que Unió ha "defensat sempre" aquest dret des del "primer dia d'existència" del partit, l'any 1931. "És natural, doncs, que sempre haguem impulsat i signat totes les resolucions del Parlament i del Congrés que reivindicaven aquest dret", remarca el líder d'Unió.

Tanmateix, aposta per una consulta que se celebri "de manera legal i amb plena llibertat per debatre tot el que calgui, i no només amb àmplies majories polítiques, sinó també de la societat civil". "Fer les coses bé, avui per avui, significa procedir de manera ordenada, sense confondre etapes, amb el màxim diàleg [... ] sense coaccions ni imposicions", subratlla Duran. Alhora, considera que "defensar el dret a votar en la consulta que desitgem i exercir el vot en una determinada direcció són dues coses diferents, tot i ser obvi que, per facilitar la segona, ara cal prioritzar la primera [...] La màxima pluralitat exigeix que es puguin defensar altres opcions que, sense ser antiindependentistes, no necessàriament participin de la viabilitat o oportunitat de la independència", assegura el democristià.

Duran aposta per aglutinar el màxim de suport possible perquè els ciutadans de Catalunya puguin ser consultats sobre el futur del país, alhora que fixa la postura del seu partit: "Unió ha defensat sempre una entesa amb la resta de pobles d'Espanya en la qual estigui plenament reconeguda i garantida la sobirania de Catalunya. Ho hem formulat molt clarament quan reclamem una Espanya plurinacional, pluricultural i plurilingüística amb un model confederal. No obstant això [...] també hem deixat molt clar que el separatisme no ens fa por si aquesta fos l'única possibilitat −sempre que fos viable− de defensar els drets de la nació catalana".

Duran repta Rajoy a fer una proposta atractiva per a Catalunya i sosté que "seria bo que des d'Espanya no se'ns obligués a haver d'escollir entre la independència o una situació actual recentralitzadora, uniformista i asfixiant". "No podem plantejar el debat en aquests termes. [...] La possibilitat d'una tercera via sembla difícil si a l'altra banda no hi ha ningú, però pot esdevenir un camí fructífer si es pot trobar el punt d'equilibri entre les legítimes aspiracions nacionals de Catalunya i els llaços efectius i les diverses utilitats de tot tipus, resultat de molts anys d'història compartida, però no sempre feliç", remarca Duran.

"Si garantim aquesta llibertat [...] és obvi que les opcions del nostre país no poden ser només de blanc o negre", diu el líder d'Unió, que insta les dues parts −Catalunya i Espanya− a no abandonar la via del "diàleg", alhora que adverteix sobre una hipotètica declaració unilateral d'independència: "Durant anys i anys deixaria Catalunya aïllada en un món cada vegada més interdependent, on només les grans unitats regionals tenen possibilitat de supervivència". En aquest sentit, Duran assegura que "arribarà el dia que [les seves observacions respecte del procés] s'entendran independentment que el temps polític arrossegui els que matisem més enllà dels legítims i comprensibles sentiments", conclou Duran.

stats