Política 29/05/2013

Cayo Lara: "No s'ha de tenir cap por que Catalunya s'expressi democràticament"

IU, ICV i EUiA segellen al Congrés el seu acord per defensar conjuntament el dret a decidir i un model d'Estat de tall federal

M. Eugènia Quetglas
2 min
Cayo Lara i Joan Herrera, en una imatge d'arxiu / ACN

Madrid"No s'ha de tenir cap por que Catalunya s'expressi democràticament", amb aquesta contundència ha defensat aquest dimecres el coordinador general d'IU, Cayo Lara, el dret a decidir durant la presentació en el Congrés de la declaració que IU ha signat amb ICV-EUiA. Lara és el primer líder estatal que es manifesta públicament a favor del dret a decidir. Des del seu punt de vista, permetre saber què en pensa Catalunya "ens ajudaria a no polaritzar més les posicions i enquistar més les relacions" entre Catalunya i Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'IU considera que el referèndum s'ha de fer només a Catalunya i, després, negociar amb la resta de l'Estat "les conclusions" a què hagin arribat els catalans. El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat que la proposta sobre el dret a decidir presentada avui "és solvent i obre la via de l'acord". Al seu parer, el problema actual "no és jurídic, és polític".

El diputat d'EUiA al Congrés, Joan Josep Nuet, ha afirmat que "la consulta es farà sí o sí" i ha augurat que "la consulta no la podran frenar ni els exèrcits ni les constitucions monàrquiques. Si en les lleis no hi caben els pobles, no s'han de canviar els pobles, sinó les lleis", ha sentenciat.

Els tres punts en els quals s'han compromès IU i ICV-EUiA són:

-"Donar suport a l'exercici del dret a decidir del poble de Catalunya i dels altres pobles de l'Estat que manifesten la seva voluntat d'exercir aquest dret".

-"Reclamar i afavorir un procés de negociació entre les forces polítiques de l'Estat i les forces polítiques catalanes per acordar la celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya i propiciar les reformes legislatives necessàries per a la seva convocatòria".

-"Treballar conjuntament de manera coordinada per un model d'estat federal, plurinacional, social i republicà que incorpori el dret a decidir".

stats