Política 25/02/2013

Mas, satisfet per l'anunci que el PSC podria votar a favor del dret a decidir

El president assegura que els líders europeus "entenen perfectament" el dret a l'autodeterminació perquè "és un dret democràtic"

Acn
2 min
El president Mas amb el primer ministre holandès, Mark Rutte / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat que seria un fet "molt positiu" que el PSC votés diferent que el PSOE pel que fa al dret a decidir i defensés "que Catalunya té dret a decidir el seu futur, independentment del que pensi, digui o dicti el PSOE". Mas ha fet aquestes declaracions des de la segona cimera de governants liberal-demòcrates europeus, celebrada a Amsterdam, i ha remarcat que quan es reuneix amb els líders europeus i explica el dret a l'autodeterminació del poble català com un tema "democràtic, pacífic i de grans majories, ells, que són gent demòcrata, ho entenen perfectament" perquè "és un dret democràtic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha explicat als líders europeus presents en la cimera que per als catalans "el dret a decidir és un tema democràtic, també de supervivència com a país i de progrés econòmic i social i que, per tant, hi ha una determinació gran en la majoria del poble català per seguir aquest camí". El president ha dit que els ho ha volgut explicar personalment perquè "tinguin informació molt directa sobre com veig aquest procés com a president de Catalunya".

Mas ha comparat el procés català amb l'escocès i ha destacat el "tarannà democràtic" del govern britànic, que ha negociat amb l'escocès "la celebració d'un referèndum, la data, la pregunta i el fet que el resultat serà vinculant". Artur Mas ha dit que "a Espanya això no va en aquesta línia", però ha assegurat que "farem tota la negociació que calgui a Madrid per intentar fer-los entendre que han de respectar el dret a decidir del poble de Catalunya i que han d'ajudar a què es pugui exercir".

Repartiment del dèficit

El cap de l'executiu ha aprofitat la cimera amb "gent influent a Europa que prenen decisions cada dia sobre temes com el creixement econòmic i la creació de llocs de treball" per fer-los entendre "els esforços d'austeritat que estem fent i que la reducció dels dèficits públics s'ha de repartir millor entre l'Estat i les comunitats autònomes, perquè el repartiment actual és molt injust i ens obliga a aplicar unes reduccions als pressupostos que són clarament injustes".

Artur Mas ha explicat la seva intenció de reforçar la projecció internacional del país "des del punt de vista polític, com avui, però també des del punt de vista econòmic i cultural", perquè "el que volem és que Catalunya estigui situada al món".

stats