Política 24/09/2015

"KO a Margallo": la dreta mediàtica es regira pel cara a cara

'Abc', Libertad Digital i El Confidencial lamenten que guanyés el líder d'ERC. Els polítics madrilenys no entren a valorar el debat perquè diuen que no l'han seguit

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Recull de portades del 24 de setembre del 2015 / ARA

MadridQui va guanyar el cara a cara entre Margallo i Junqueras La dreta mediàtica ho té més clar que no pas la catalana: el líder d'ERC i cinquè en la llista de Junts pel Sí. Després d'una setmana alertant dels riscos del debat, aquest dimecres es regira per "haver acabat donant la raó als independentistes". Mentrestant al PP, que ja havia mostrat discrepàncies per l'oferiment de Margallo, intenten mossegar-se la llengua. El portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, ha evitat valorar el debat i ha assegurat que no l'ha vist. El mateix ha fet el portaveu del PSOE, Antonio Hernando. Tots ells han lamentat "les formes" del cara a cara, ja que en desconeixien el "contingut". El mateix ha fet la candidata de Ciutadans el 27-S, Inés Arrimadas, que ha protagonitzat un esmorzar informatiu a l'Hotel Ritz de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Recollim les principals impressions del debat "més esperat" de la campanya, una idea que comparteixen tots els mitjans editats a Madrid. Això sí, només 'El País' destaca que el ministre d'Afers Exteriors es va aferrar a una tesi sobre l'expulsió automàtica de la Unió Europea després d'una DUI que poques hores després va ser rectificada per la Comissió Europea.

'Abc': "Per a això, millor que el ministre s'hagués estalviat el viatge"

La visita del Papa a Washington acapara aquest dimecres la portada de l''Abc', si bé el cara a cara entre Margallo i Junqueras ocupa la portada interna del rotatiu. L'editorial carrega fort contra el ministre. Titulat 'García-Margallo guanya on no hauria d'haver jugat', critica que el debat amb el titular d'Exteriors del govern espanyol "va regalar a Junqueras una interlocució no només amb el govern d'Espanya, sinó amb el responsable de la diplomàcia espanyola".

Margallo i Junqueras a 'Enfoque' de l'ABC / ARA

Però l'enfocament més contundent és en una de les planes de fotonotícia de l''Abc', titulada 'És inútil'. "El rigor tècnic de Margallo es va estavellar contra la realitat virtual de Junqueras. Si el vencedor del debat depengués de qui va dir la veritat, Margallo hauria guanyat per KO, però les certeses no compten quan el que prima són els impulsos més primaris i irracionals. Per a això, millor que el ministre s'hagués estalviat el viatge", conclou.

'Les 10 mentides de l'independentisme', a l'ABC / ARA

Ho completa un article titulat 'Debat disbarat', d'Isabel San Sebastián (periodista i escriptora), en què assegura que Margallo "ha demostrat ser tan bon canceller com mal estratega pel que fa a Catalunya". I ho remata una doble pàgina titulada 'Les 10 mentides de l'independentisme català', que van de "l'Espanya ens roba" a "l'independentisme és modern".

Libertad Digital: "Junqueras pulveritza Margallo"

Junqueras guanya el cara a cara, segons Libertad Digital / ARA

Pocs minuts després que acabés el debat, Libertad Digital ja titulava això a la seva web. "Margallo tenia arguments numèrics, però Junqueres va mostrar més desimboltura, més claredat dialèctica i va saber estendre la teoria que la Catalunya independent tindria els mateixos avantatges que en l'actualitat i que fins i tot seria una gran aliada d'Espanya", conclou l'article.

Federico Jiménez Losantos ja s'havia encarregat de deixar clar el seu punt de vista en un videoblog: "Ha arribat el Partit Popular a tal extrem d'autisme que un president zombi permet que un ministre 'pirat' faci el ridícul i perjudiqui així el seu partit i Espanya".

El Confidencial: "Margallo perd als punts"

Amb menys contundència, El Confidencial també dóna la victòria a Junqueras. Per al digital, el líder d'ERC "hauria guanyat per KO" si no fos perquè el ministre d'Exteriors "es va treure dos asos de la màniga": el fet de voler "trencar Espanya" però mantenint la nacionalitat espanyola.

'El Mundo': Atac a Arcadi Espada

A diferència de la resta de mitjans citats, 'El Mundo' surt en defensa de Margallo i Luis María Ansón, en una columna titulada 'Prevenir, no curar'. "La política arriòlica [d'Arriola] sobre el secessionisme català –no cal fer res perquè el temps ho arregla tot i el millor és tancar la boca– ha demostrat ser una completa bajanada", escriu.

L'atac el reserven a Arcadi Espada, que ha publicat aquest dijous una columna titulada 'Ah, no lo sé', en què critica el periodista d'Onda Cero Carlos Alsina per haver utilitzat una "mentida secessionista" en fer veure dimarts al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que els ciutadans catalans no perdrien la nacionalitat espanyola en cas d'independència.

'El Mundo' no valora enlloc qui va guanyar el debat.

'La Razón': "La mare de tots els debats"

Intenta no entrar tampoc en grans valoracions. Toni Bolaños considera que "el debat va acabar en empat" i que "tots dos van guanyar" perquè "van acontentar els seus" amb una "exquisida educació".

stats