CANVI DE CICLE
Política 21/07/2014

Duran abandona definitivament la secretaria de CiU

El líder d’Unió, que seguirà de portaveu al Congrés, passa el relleu a Espadaler

Laia Vicens
3 min

BarcelonaEl secretari general de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, deixarà de ser-ho avui. El relleu l’agafarà el conseller d’Interior i president del consell nacional d’Unió, Ramon Espadaler. La dimissió de Duran i Lleida es farà efectiva durant la comissió executiva nacional de CiU, que es reuneix aquest matí. Ja fa setmanes que la formació tenia sobre la taula la “reflexió personal” de Duran al voltant de la seva continuïtat com a número dos de CiU, una decisió que ja va explicar que volia prendre conjuntament amb el president de la federació, Artur Mas. De fet, la reunió d’avui és l’última oportunitat abans de vacances -almenys sobre el calendari públic- en què coincidiran Artur Mas i Duran i Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Se sent “orfe de diàleg”

Després de les eleccions europees, Duran va fer públic que meditava si havia de continuar o no en el càrrec, i va esgrimir raons de caràcter polític per justificar els seus dubtes: va reconèixer que se sentia “orfe de diàleg” amb els seus interlocutors a Madrid. Amb aquestes paraules va intentar silenciar les tesis que apuntaven a la seva incomoditat amb el procés sobiranista com el motiu per deixar el càrrec, sobretot si, al final, s’haguessin de convocar unes eleccions plebiscitàries. I és que, segons va publicar El Periódico, Duran podria presentar-se com a candidat a la Generalitat per Unió, trencant així amb CDC, en unes hipotètiques eleccions de caràcter plebiscitari. De fet, l’ARA ja va avançar que Mas i Duran tenen acordat continuar junts fins a la consulta, però no el que passi després.

Ara bé, la retirada de la secretaria general, un càrrec que ocupava des de fa més d’una dècada, no significa fer un pas enrere, ni apartar-se de la política. Duran ja va anunciar que no pensa renunciar a ser portaveu de CiU al Congrés de Diputats ni tampoc plegarà com a president de la Comissió d’Exteriors de la mateixa cambra, i es dóna per suposat que tampoc deixarà la presidència del comitè de govern d’UDC. “Molta gent m’ha enterrat políticament”, va dir quan es va fer públic que s’estava pensant continuar a la secretaria de CiU, però va assegurar que “sens dubte” seguiria sent portaveu al Congrés. Duran va ser tan taxatiu perquè des de CDC es va posar en dubte si havia de ser així. “No sabem si té gaire sentit que el portaveu de CiU a Madrid sigui la persona que renuncia a la secretaria general de CiU”, va dir el secretari d’organització de CDC, Josep Rull. Duran va subratllar llavors: “CDC no ha dit res, en tot cas ho ha dit alguna persona”, i va remetre’s a Artur Mas com l’única persona legitimada i autoritzada per parlar de la seva continuïtat. La polèmica es va esvair del tot després que el líder d’Unió reforcés el seu “compromís” amb la consulta, una ratificació que també li demanaven des de Convergència.

Dies després, i en el marc de l’Escola d’Estiu d’Unió, el líder democratacristià va expressar la seva voluntat de crear un “gran moviment” per “refundar el centre polític català”. Duran llançava aquesta idea de bastir un nou espai polític capaç d’arribar a sectors molt diversos per, segons va dir, “enfortir CiU”.

Renovació dels secretaris

La renúncia de Duran s’afegeix a l’adéu definitiu d’Oriol Pujol, que va deixar vacant la secretaria general de CDC. Una coincidència que obliga la federació a renovar dos càrrecs molt importants en poc temps. El substitut de Duran a la secretaria general de CiU serà el conseller d’Interior i president del consell nacional d’Unió, Ramon Espadaler. Un relleu que podria donsar-se avui mateix. D’aquesta manera, Espadaler també es perfila com el futur líder democratacristià quan Duran es retiri del tot.

Mentrestant, a CDC estan a l’espera que Artur Mas decideixi qui serà el pròxim secretari general del partit, un càrrec per al qual els més ben situats a hores d’ara són Jordi Turull i Josep Rull.

stats