Política 02/07/2014

Duran avala l'elecció directa d'alcaldes però exigeix més mesures

El portaveu de CiU al Congrés proposa també eliminar les llistes tancades i la circumscripció única en les eleccions europees

Europa Press
2 min

BarcelonaEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha donat "la benvinguda" al debat obert pel president Mariano Rajoy per implantar l'elecció automàtica del candidat a alcalde més votat però també reclama altres mesures com la supressió de les llistes tancades dels partits i de la circumscripció única a les eleccions europees per saber si l'objectiu del líder del PP és realment la regeneració democràtica o simplement "partidisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran recorda que en l'últim programa electoral de CiU ja s'apostava per "l'ampliació de l'elecció directa dels alcaldes i el sistema de llistes electorals obertes en les eleccions locals". A més, l'àrea sectorial de regidors del partit que lidera Duran va concretar fins i tot que les llistes obertes fossin en municipis fins a un determinat nombre d'habitants i que en els altres municipis s'apliqués el sistema alemany de doble vot, que divideix, per tant, els municipis en districtes electorals.

Consens amb la FEMP i no només PSOE-PP

Això sí, Duran recalca des de Panamà, on assisteix en nom d'UDC a la presa de possessió del nou president, que la reforma de la Llei Electoral requereix "un gran consens" que no es limiti al PP i al PSOE, sinó que a més inclogui el món local amb la Federació de Municipis d'Espanya i amb les associacions municipalistes catalanes i basca. I afegeix un altre punt més: "Òbviament caldrà canviar, a més, la circumscripció electoral única que tenim per a les eleccions al Parlament Europeu", assenyala, al·ludint a la tradicional reivindicació dels nacionalistes per passar a circumscripcions d'àmbit autonòmic.

"Si no es vol regeneració, sinó únicament protecció de les posicions dels grans partits (PP i PSOE) de cara a les pròximes municipals, que se'ns digui clarament - conclou -. Parlant, la gent s'entén, i llavors s'haurà de qualificar de partidisme i no de regeneració ".

stats