Política 10/11/2015

"Insurgència", "cop d'estat", "traïció", "agressió", "burla", "paròdia": editorials que treuen fum

Els diaris de Madrid i Barcelona contraris a la independència ataquen amb duresa la majoria parlamentària per la declaració rupturista

M. Colomer
4 min
'La Razón' dedica tota la seva portada a l'editorial en què carrega amb agressivitat contra el Parlament / ARA

'El País'

'El País'"Fermesa política davant la insurgència"

"Un acte il·legal i il·legítim que requereix una resposta ferma del govern i les forces polítiques i la utilització de tots els instruments de l'Estat –legals, jurídics, polítics i institucionals– per defensar la democràcia i la legalitat".

"Ens trobem davant una campanya intoxicada i condicionada per la rebel·lió independentista".

"És positiu que es vulgui evitar de totes passades l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Però els partits constitucionalistes no poden escudar-se en la campanya electoral del 20-D per no lluitar units contra la insurgència a Catalunya i prendre decisions, per molt difícils que siguin, quan la situació ho requereixi".

"Aquest país afronta la seva pitjor crisi després del 23-F i no cal oblidar que la Constitució del 1978 estableix, entre les limitades funcions del rei Felip VI com a cap de l'estat, la defensa de la unitat d'Espanya i el paper d'àrbitre i moderador en la política".

'La Razón'

'La Razón'"Democràcia davant del separatisme"

"El que es va aprovar ahir al Parlament català va ser una declaració unilateral d'independència, és a dir, un trencament amb l'estat espanyol".

"Un acte execrable perquè no s'ajusta a la legalitat, es va basar en una burla amanida amb prosa tan grandiloqüent com buida i radicalisme de manual, i no es va respectar la mínima formalitat requerida per a una declaració d'aquesta transcendència".

"Convé tenir clar que la responsabilitat del que va passar ahir és única i exclusiva dels 72 diputats que van votar-hi a favor, així com de la mateixa presidenta del Parlament".

"És patètic veure el màxim responsable d'aquest cop a l'estat oferint-se per presidir de nou la Generalitat, ell, que no és un exemple ni moral ni polític de lleialtat al conjunt de la societat catalana".

'El Mundo'

'El Mundo'"És hora de respondre a un grandíssim desafiament"

"Viola la unitat d'Espanya, el principi de sobirania nacional i el respecte a l'estat de dret, els tres pilars sobre els quals s'assenta la Constitució. Des d'ahir, aquesta institució s'ha situat fora de l'ordenament jurídic".

"No sembla que el recurs davant el Tribunal Constitucional que presentarà demà el govern sigui suficient per acovardir els independentistes, que ahir ja van anunciar que els és igual el que dictamini aquesta instància".

"El que va quedar meridianament clar és que CDC i ERC van a fer tots els possibles per proclamar la independència com més aviat millor i que, per a ells, les normes de l'Estat ja no són vigents a Catalunya".

"El que ha començat és el procés de secessió unilateral de Catalunya mitjançant una sèrie de passos en els quals es vulnerarà la Constitució i la legislació vigent".

'Abc'

'Abc'"Una traïció que exigeix resposta"

"La majoria independentista que conformen Junts pel Sí i la CUP, partit simpatitzant de Batasuna, va forjar amb una declaració il·legal el seu cop de mà a l'estat de dret i a la unitat d'Espanya".

"El que va passar ahir a Catalunya és la fase final de la seqüència d'una traïció, i un engany massiu a gairebé vuit milions de ciutadans que ja no mereixen ser víctimes de cap altra trampa".

"Arribada a aquest punt la provocació il·legítima d'una majoria del Parlament català deslleial amb el seu compromís de complir i fer complir les lleis, només hi cap una resolució del Tribunal Constitucional, que anul·li automàticament la declaració secessionista d'ahir i la preparació urgent dels mecanismes policials que en garanteixin de manera fefaent el compliment".

"Conspirar per rebel·lar-se contra la Constitució no pot ser una opció a Espanya, i el govern està obligat a no consentir-ho, costi el que costi".

"Ara, amb el TC, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, i si cal amb la suspensió d'algunes facultats autonòmiques previstes a l'article 155 de la Constitució, és el moment de posar fi a una etapa atrabiliària, delirant i inconscient".

'La Vanguardia'

'La Vanguardia'"Per la rectificació"

"Hi ha majoria parlamentària per proclamar aquesta virtual ruptura mitjançant una moció retòrica, hiperbòlica i mal redactada, i no sembla que hi sigui per formar govern. Hi ha majoria per la fugida cap endavant i no n'hi ha per a una governació coherent".

"9 de novembre del 2015, jornada que passarà a la història dels errors de Catalunya, amb l'agreujant de la paròdia".

"Només els diputats de la Candidatura d'Unitat Popular transmetien felicitat. Amb només deu escons i el 8,2% dels vots han aconseguit arrossegar les aigües del Parlament cap al seu molí! [...] No és intel·ligent. No és just. No és necessari. No va ser això el que es va votar el 27 de setembre".

"Després de més de tres anys d'intenses mobilitzacions cíviques a favor d'un reconeixement més gran de Catalunya i d'un tracte més just, arriba el moment de l'error. És decebedor".

"Amb el gest d'ahir res es reforça a Catalunya, excepte la genuïna radicalitat d'un partit que no arriba al 10%".

'El Periódico'

'El Periódico'"Declaració sense sortida"

"L'independentisme s'ha embarcat en un procés de fugida cap enlloc que quedarà en entredit en escassos dies".

"S'ha acabat el temps de les declaracions de cara a la galeria. No es poden negociar estructures d'estat paral·leles –lleis d'Hisenda o de la Seguretat Social, per començar–, que es deriven del debat d'ahir a base de voluntaris".

"El Parlament se situa al marge de qualsevol regla del joc democràtic i no pot trobar la comprensió de ningú en el conjunt d'Espanya, a la Unió Europea ni a la resta de la comunitat internacional".

"En el seu extraviament, els independentistes condueixen el país cap al precipici i ni tan sols són capaços d'elegir-ne el conductor".

I a més...

72 diputats en "el punt de mira" de 'La Razón'

El diari 'La Razón' reprodueix aquest dimarts en les seves pàgines de l'edició impresa la fotografia de tots i cadascun dels 72 diputats independentistes que dilluns van votar a favor de la declaració rupturista, sota l'epígraf "punt de mira", i el titular "ells en són els responsables".

stats