Política 22/09/2019

Les eleccions alteren els processos interns de JxCat i ERC

Els partits independentistes ajornen decisions fins a finals d’any

Q.b. / N.o.
3 min
El màxim dirigent del PDECat, David Bonvehí, durant l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova l’última Diada.

BarcelonaLa repetició d’eleccions espanyoles tindrà un efecte col·lateral per als dos principals partits independentistes: JxCat i ERC hauran d’alterar els seus respectius processos interns per centrar-se en la campanya electoral. Tots dos comptaven amb la tardor: d’una banda, els republicans pretenen fixar la seva estratègia en un congrés al novembre, i l’espai postconvergent vol ordenar-se de manera definitiva després de la irrupció de JxCat i la Crida. “El congrés nacional es veurà alterat per la nova convocatòria electoral espanyola”, admetia Junqueras divendres en una carta a la militància. “No podem centrar-nos en el debat intern en plena campanya electoral”, afirmaven la setmana passada fonts del Partit Demòcrata.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació de David Bonvehí decidirà aquesta setmana què fa amb el procés participatiu que ha engegat per decidir la seva relació amb els independents de JxCat. Fonts de la direcció -que es reunirà demà o dimecres- expliquen que no aturaran la deliberació que estan fent els associats i que s’acabarà a finals d’aquest mes, tot i que el resultat no s’abordi fins més endavant. El més probable, apunten diverses fonts, és que les conclusions es facin efectives després dels comicis, cap a la segona quinzena de novembre. De fet, aquest és el pla de Bonvehí, que dijous, al 3/24, va apostar per finalitzar el debat intern els pròxims dies i ajornar la presa de decisions fins més enllà de les eleccions.

Quines poden ser aquestes decisions al PDECat? Diverses fonts consultades, després de les múltiples reunions comarcals, descarten la convocatòria d’un congrés extraordinari per dissoldre el partit i diluir-se en l’espai de JxCat. Les mateixes fonts expliquen que el sentit general del procés participatiu -ja se n’ha completat el 95%- assumeix que la política s’ha de vehicular a través de partits polítics i que el PDECat s’ha de preservar. El resultat del procés participatiu es traslladarà a l’expresident Carles Puigdemont, que és qui té el “lideratge” per proposar l’ordenació de l’espai, en contacte, això sí, amb l’expresident Artur Mas, amb qui es va reunir dijous a Waterloo.

Pel que fa la Crida, que dirigeix Jordi Sànchez, seguirà el seu curs per organitzar-se sense tenir en l’horitzó la intenció de federar-se amb el PDECat. De fet, la direcció de la Crida espera crear el seu consell de representants el 29 de novembre, un any després de la fundació.

Congressos en dos temps

Per la seva banda, ERC celebra els seus processos interns en dos temps. Primer sotmet a votació de la militància la nova executiva -ho va fer el 15 de setembre-, i unes setmanes més tard convoca els afiliats en el que es coneix com el “plenari” del congrés pròpiament dit. Aquesta segona fase és la que patirà canvis. El partit tenia previst celebrar-lo a finals de novembre i finalment no podrà ser així. Fonts de la direcció, malgrat tot, asseguren que no volen deixar-lo per a principis del 2020, amb la qual cosa el mes de desembre sembla el moment més probable, amb una data per concretar i una localització que podria ser Lleida.

Esquerra ja ha escollit les persones, però encara ha de tancar el seu nou full de ruta d’acord amb la ponència política que redactarà la direcció. El repte és plasmar sobre el paper el gir que ha fet el partit en la seva estratègia per aconseguir la independència: refredar la via unilateral, prioritzar el diàleg amb l’Estat i evitar fixar terminis que s’acabin convertint en sogues. Esquerra ha vist incompatible promoure un debat intern i alhora sortir a buscar vots. Així doncs, la tardor republicana se centrarà en intentar tornar a guanyar les generals a Catalunya, i deixarà la reflexió per a Nadal. L’objectiu dels republicans: arribar al nou any amb tots els deures fets.

stats