Aragonès acusa Puigdemont d'"enredar" amb el retorn: "Ara diu que sí, que a la tercera va a la vençuda"

Retreu a Illa que "canviï de llengua" en els seus discursos i assegura que el PSC imposarà el trilingüisme a les escoles

4 min
El president, Pere Aragonès, aquest dissabte a Barcelona

BarcelonaEsquerra ha volgut reivindicar-se aquest dissabte a Barcelona i ha apujat el to contra els seus principals rivals: l'expresident Carles Puigdemont i el líder del PSC, Salvador Illa el 12-M. L'encarregat de fer-ho, en el marc d'un acte per celebrar l'aniversari de la Segona República, ha estat el president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Pere Aragonès, que ha deixat de banda el seu to més institucional per entrar al cos a cos amb els altres caps de llista. Ha justificat que fins ara ha actuat "amb responsabilitat" -"hem callat i hem preferit no respondre a acusacions injustes o denunciar mentides i falsedats", ha dit-, però considera que això ha de canviar a poques setmanes de les eleccions: "Davant d'aquells que menteixen i demanen la confiança per entregar-se a la Moncloa i davant d'aquells que segueixen venent fum i construint castells de cartes, no podem callar més. Hem de dir la veritat als ciutadans de Catalunya", ha clamat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿I què és la "veritat" segons Aragonès? Per una banda, ha acusat Junts de voler "enredar" a la ciutadania de Catalunya amb el retorn de Puigdemont. "Ara diu que sí, que a la tercera va a la vençuda", ha dit en al·lusió a que l'expresident ja va ser el candidat de Junts el 2017 i el 2021. "Que no ens tornin a enredar, Catalunya necessita un president que digui la veritat", ha conclòs Aragonès sobre Puigdemont. "El projecte de Carles Puigdemont és Carles Puigdemont i el projecte d'ERC és Catalunya", ha sentenciat.

I també ha carregat contra els juntaires pel seu rol en la legislatura catalana: "No ens poden merèixer la confiança els que a la primera dificultat van optar per abandonar el Govern. Van prioritzar el partit al país", ha afirmat sobre Junts. En aquest sentit, ha criticat que justifiquessin la sortida de la Generalitat perquè defensaven la "confrontació" amb Madrid i que, un any i mig després, hagin ara negociat amb el PSOE. "Ara tenen una taula de diàleg. Benvinguts!", ha dit Aragonès entre aplaudiments dels diversos centenars de persones que s'han atansat a l'Arc de Triomf de Barcelona per assistir a l'acte d'ERC. Abans del president hi ha insistit la secretària general adjunta, Marta Vilalta, que ha reivindicat els indults i la reforma del Codi Penal, criticats per Junts: "Avui veiem com el candidat efectiu [de Junts] pot ser candidat gràcies a la feina d'ERC", ha assenyalat en referència a Josep Rull. "I el secretari general [de Junts] pot fer campanya gràcies als indults d'ERC", ha apuntat sobre Jordi Turull.

Imatge de l'acte d'ERC aquest dissabte a Barcelona

Per altra banda, el president també ha disparat contra el PSC i ha dit que "ni vol ni aconseguirà" un millor finançament per a Catalunya -ara que Illa ha demanat respectar l'ordinalitat en el repartiment de recursos- ni "tampoc defensarà el català". "Canvien de llengua a la primera i proposen el trilingüisme a les escoles. El vermell s'està transformant de color taronja", ha sentenciat acusant-los d'assumir el discurs de Cs. En aquest sentit, el president ha demanat el pacte fiscal i que sigui la Generalitat qui recapti tots els impostos a Catalunya: "Els drets dels ciutadans de Catalunya per a Salvador Illa són un privilegi". "Amb el PSC ni llengua, ni trens ni país", ha asseverat, assegurant que si els pressupostos catalans els gestionen els socialistes és com si els gestionés la Moncloa i, si és així, segons Aragonès, no arriben els recursos a Catalunya.

Crida a la mobilització

Tenint en compte que Esquerra ha patit una davallada important tant en les eleccions municipals com en les espanyoles -va perdre gairebé la meitat dels escons-, Aragonès ha fet una crida aquest dissabte a la mobilització de l'electorat el 12-M. "Ens volen fora perquè hem posat la Generalitat al servei del país", ha dit. ¿I què ha reivindicat Aragonès del seu govern? Haver posat "el feminisme al centre", donar un permís de "dol perinatal" als treballadors públics i ser "el primer executiu del món que dona productes menstruals gratuïts a totes les dones". També haver pactat el "traspàs de Rodalies" amb el PSOE o el de l'ingrés mínim vital.

Si bé Aragonès ha optat per entrar al cos a cos amb Puigdemont, aquest dissabte els juntaires han decidit obviar Esquerra. El secretari general de Junts, Jordi Turull, en declaracions a Girona, ha dit que el 12 de maig la decisió és entre Puigdemont o el president espanyol, Pedro Sánchez. A parer seu, el resultat de les urnes determinarà "si decidirem des de Catalunya o bé ho faran des de fora". Ha dit que Illa és l'"encarregat de no molestar la Moncloa" i ha defensat que "com més còmode i amable" li és la Generalitat a Madrid més "incompleix" l'Estat amb Catalunya.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, des de Girona

Al seu torn, Salvador Illa ha utilitzat un to ben diferent als independentistes. Des d'Igualada, en unes declaracions als mitjans de comunicació, ha demanat deixar de banda els "vetos" a l'hora de formar govern: "No vull un govern de vetos, no vull vetar a ningú, vull estendre la mà", ha dit. A parer seu, s'han d'acabar les "divisions" i s'ha de posar l'accent en el "substrat comú" de la comunitat catalana.

stats