La CUP vol girar full a les darreres patacades i tornar a ser decisiva el 12-M

Els cupaires carreguen contra "la sociovergència republicana" en l'inici de la campanya

2 min
Estrada i Vega, en l'acte d'inici de campanya a Gràcia

BarcelonaLa CUP sempre treu pit del fet que, quan és decisiva, passen coses. I això és el que vol aconseguir aquest 12-M. L'avançament electoral, però, l'ha agafat a contrapeu, en ple procés de refundació després de les patacades a les eleccions municipals i sobretot a les generals, en què va perdre la representació al Congrés. Sigui com sigui, la formació anticapitalista confia en mobilitzar el seu electorat i arreplegar el votant descontent amb ERC i el que li fa el salt a les espanyoles votant els comuns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les enquestes apunten a una lleugera reculada dels cupaires, que podrien perdre alguns dels nou diputats que tenen en l'actualitat. Però els sondejos també apunten que la majoria independentista perilla i confien que els seus vots, un cop més, tornin a ser decisius per investir el nou president de la Generalitat. Ja ho van ser el 2016 amb Carles Puigdemont i el 2021 amb Pere Aragonès, però ara exigiran concrecions en l'àmbit nacional i en el flanc social després de veure en la darrera legislatura com els republicans convertien el PSC en el seu soci prioritari.

En l'inici de la campanya a la Vila de Gràcia, un dels bastions de la formació, la cap de llista, Laia Estrada, ha carregat amb duresa contra ERC per haver “renunciat” a impulsar polítiques d'esquerres i treballar per exercir el dret a l'autodeterminació. Ho ha fet en un acte en petit format amb militants i membres de diferents organitzacions que donen suport a la candidatura, però també amb representants del món educatiu i sanitari, que s'han mobilitzat contra el Govern aquests darrers mesos.

L'agenda de Foment

Estrada ha lamentat que la legislatura passada “es va llençar per la borda” i que “al cap de pocs mesos l’acord d’investidura va quedar en no res i es va supeditar als interessos de les grans elits econòmiques”, en referència a macroprojectes com el Hard Rock, que han acabat provocant l'avançament electoral. “El mandat ha acabat amb ERC dialogant amb el PSC i amb Junts en una sociovergència republicana”, ha reblat.  

En aquest sentit, la presidenciable ha carregat contra ERC i Junts per aplicar “fil per randa el programa de Foment” quan a l'inici de la legislatura, ha recordat, es va parlar de destinar una partida de 1.000 milions per a habitatge, impulsar una renda bàsica universal o una energètica pública i de desbordar el règim del 1978 amb lleis socials. “L'hem acabat amb un gran acord per carregar-se la immersió a les escoles, amb plaques solars als edificis públics i l’agenda de Sánchez Llibre com a pilar”, ha etzibat Estrada.

La candidata també ha volgut rebatre algunes de les acusacions que sempre rep la CUP. “Ens acusen de no ser útils, però hem portat debats al Parlament dels quals ningú parlava i el 2015 vam posar sobre la taula la necessitat de fer un referèndum si volien que aprovéssim els pressupostos”, ha subratllat. També ha negat que estiguin còmodes a l’oposició: “El que no farem és entrar en governs per desplegar programes d’altres i no al servei de la gent”. I finalment ha refusat que siguin els del no a tot. “Ho som contra els del sí a trinxar el territori o a vendre'l per omplir-lo de màquines escurabutxaques perquè uns pocs s’enriqueixin”, ha sentenciat.

stats