Política 27/05/2019

JxCat guanya les eleccions europees a Catalunya i l'independentisme frega el 50% dels vots

Puigdemont, Comín i Junqueras són elegits eurodiputats. El PSOE s'imposa a Espanya

Cristina Mas
2 min
Junqueras i Puigdemont entren al Parlament Europeu

Barcelona[Segueix en directe l'última hora de les eleccions municipals i europees 2019]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

[Segueix en temps real l'escrutini de les eleccions municipals i europees 2019]

Els dos líders de l'independentisme català a l'exili i a la presó, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, han obtingut a les urnes els seus respectius escons al Parlament Europeu. Amb el 99,9% escrutat, Junts per Catalunya - Lliures per Europa ha obtingut el (, cap de llista d'Ara Repúbliques, empresonat a Soto del Real, ha obtingut un coalició integrada per ERC, Bildu i el BNG

El PSOE s'imposa arreu d'Espanya, excepte a Catalunya i el País Basc

Eufòria a Brussel·les

"A partir d'aquest moment la feina que fem a l'exili adopta una nova dimensió. Entrarem al Parlament Europeu i els direm «Bon dia, som els de l'1 d'Octubre i hem guanyat les eleccions a Catalunya»", ha dit Puigdemont des del Club de la Premsa de Brussel·les.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una piulada en què parla de "resultat històric".

El compte de Twitter d'Oriol Junqueras ha difós un vídeo en què ell i Raül Romeva, tots dos empresonats mentre se'ls jutja al Tribunal Suprem, demanen el vot argumentant que "és l'únic que portarà la causa dels presos polítics al Parlament Europeu".

Jordi Sánchez, pres a Soto del Real, ha felicitat Puigdemont per la seva elecció:

Nou escenari

L'elecció de Puigdemont i Junqueras obre un escenari nou. Puigdemont havia apuntat durant la campanya que si era escollit eurodiputat deixaria l'escó del Parlament de Catalunya, de manera que renunciaria a ser investit president de la Generalitat. Comptava que un cop fos proclamat eurodiputat per la Junta Electoral Central no hauria de desplaçar-se fins a Madrid per recollir l'acta o bé l'empararia la immunitat parlamentària: s'agafava al precedent de l'empresari Ruiz-Mateos, que als anys noranta va recollir l'acta a Espanya, tot i que tenia una ordre de detenció. Puigdemont, però, ha manifestat els seus dubtes que l'Espanya "respecti les regles del joc". Els juristes no es posen d'acord sobre si Puigdemont podria ser detingut abans de recollir l'acta o si tindria immunitat.

En el cas de Junqueras, després de guanyar els eleccions generals del 28-A a Catalunya haurà de renunciar a l'acta de diputat a Madrid per poder ser investit eurodiputat, i hauria de poder participar en la sessió constitutiva del Parlament Europeu. Després d'això, no queda clar que pugui exercir el càrrec. Si aleshores el Tribunal Suprem vol mantenir la presó provisional, haurà d'esperar que es pronunciï el Parlament Europeu. El líder republicà podria recórrer al Tribunal de Justícia de la UE perquè dictamini també si el seu empresonament està justificat. Junqueras, que ja va ser eurodiputat entre el 2009 i el 2012, ha estat elegit candidat a presidir la comissió per l'Aliança Lliure Europea, el grup que reuneix diverses formacions independentistes europees.

stats