ELECCIONS EUROPEES
Política 17/05/2014

Rajoy: "Voteu-nos per una Catalunya unida, espanyola i europea, i no dividida i fora del món"

El president del govern espanyol es mostra convençut a Barcelona que els populars faran un "gran suport" el 25-M també per aturar el procés sobiranista. Erigeix els populars catalans en la garantia que a Catalunya "no passarà res que després s'hagi de lamentar"

Marc Colomer
3 min
Sánchez Camacho, Rajoy i Cañete, en el míting de Barcelona / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat el vot per al PP per "una Catalunya unida, espanyola i europea, i no dividida i fora del món i aïllada". Ho ha dit en el míting central de la campanya del PP a Catalunya, acompanyat pel candidat Miguel Arias Cañete, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i el candidat català, Santiago Fisas. Rajoy ha erigit els populars catalans en la "garantia que a Catalunya no passarà res que després s'hagi de lamentar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un míting davant unes 2.000 persones al Barcelona Teatre Musical, Rajoy ha presumit de les reformes que, a criteri seu, han portat Espanya cap al camí de la recuperació econòmica. Però el cert és que el públic que l'ha anat a veure no ho ha fet tant per sentir les meravelles de la gestió econòmica del seu govern com per rebre l'escalf de Rajoy davant el repte sobiranista català. I no els ha decebut, perquè els ha posat d'exemple i garantia de la "pluralitat" a Catalunya. "Vosaltres defenseu el que Catalunya ha estat sempre", cosa que "hauria de fer tothom", ha etzibat dirigint-se a les bases del PP.

Moral de victòria

El líder dels populars, en un clar intent per insuflar moral de victòria als seus a Catalunya, ha advertit un cop més que ”el que sigui Espanya ho decideixen tots els espanyols i a cap espanyol se'l pot privar del seu dret a decidir", per una qüestió de "respecte a la història de molts segles de convivència i respecte”.

"Sou importants perquè no sou nacionalistes, ni accepteu que ningú reparteixi carnets de catalanitat, simplement perquè sou catalans, i no preteneu que tothom pensi i actuï en aquesta terra com vosaltres", ha afirmat Rajoy dirigint-se als militants del PP a Catalunya, que "representeu molta més gent de la que imagineu", fins i tot gent que no els vota i que "sentiria una gran inquietud si calléssiu". "Ser nacionalista no és una obligació, només faltaria, sou catalans i no defenseu res estrany per a Catalunya, sinó el que ha estat sempre Catalunya des de fa molts segles", ha insistit.

El candidat popular, Miguel Arias Cañete, ha advertit també que els "cants separatistes" formen part del passat. "El futur és una altra cosa: és unió, sumar esforços i construir Catalunya des de dins d'una Espanya potent en una Unió Europea solidària", ha clamat Cañete, que ha fet una crida a concentrar al voltant del PP el vot dels que creuen en la recuperació i en la unitat d'Espanya.

El PP i la gran coalició

De fet, Cañete ha advertit de la "inutilitat" del vot a partits espanyolistes minoritaris a l'Eurocambra. I ho ha fet amb una referència a la gran coalició entre populars i socialistes que governa en països com Alemanya: "Hem d'aconseguir una gran coalició a Espanya, la de tots els espanyols que estimen el seu país, al voltant del PP". "No és ni sensat ni intel·ligent dispersar energies en un vot minoritari, divisor o marginal", ha afegit Rajoy.

Llargament aplaudits pels assistents en totes les referències al procés polític català, Rajoy i Cañete han evitat, això sí, fer cap referència a la sortida de to masclista d'aquest divendres que trencava la campanya dels populars amb un comentari que li feia perdre un dia després i amb gol en pròpia porta el cara a cara amb la rival socialista, Elena Valenciano.

stats