L’ESCENARI POSTELECTORAL
Política 29/04/2019

El resultat del 28-A posa Casado contra les cordes

El líder del PP és qüestionat internament però demana temps per consolidar el seu projecte polític

Laia Forès
3 min
El líder del PP, Pablo Casado, durant la roda de premsa de 
 La nit electoral de diumenge.

MadridEntre la decepció i la desolació, el PP intentava pair ahir la debacle electoral de diumenge. El partit de Pablo Casado passava de 137 escons a 66, un daltabaix sense precedents, difícil d’encaixar. El resultat electoral ha caigut com una galleda d’aigua freda no només a Génova sinó també entre els dirigents autonòmics i els alcaldes que s’enfrontaran a les urnes d’aquí 26 dies, un marge de temps insuficient per corregir errors i reconduir el rumb del partit. El perill de repetir el fracàs electoral és elevat. Per evitar crítiques públiques, l’aparell del partit es va afanyar ahir a trucar als barons territorials, als presidents autonòmics i provincials populars, i també a alguns alcaldes, per tranquil·litzar-los i transmetre’ls un missatge: des d’ara, “tots a treballar amb la mirada posada en les autonòmiques i municipals”, va explicar el secretari general, Teodoro García Egea. En una mostra de la inquietud existent, ahir el candidat a Badalona, Xavier García Albiol, va publicar a Twitter un vídeo en què apareixen diversos veïns afirmant que el votaran a ell però no perquè sigui del PP. “El votaré a ell, a Albiol; al PP no, a Albiol”, afirma una veïna de Badalona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts del PP, Casado no té intenció de dimitir, però el seu lideratge i la seva estratègia electoral -centrada en marcar un gir a la dreta, en anar contra el PSOE i no atacar Vox, amb qui fins i tot va obrir la porta a governar en coalició- són qüestionats internament per la part més moderada del partit. En públic, ahir tots els populars van fer costat a Casado, però les crítiques internes van començar a aflorar i posen el president del partit contra les cordes. Sembla difícil de justificar que el responsable del pitjor resultat en unes eleccions generals en la història del PP es mantingui en el càrrec, però en política els tempos són molt importants. A favor de Casado hi juga la cita electoral del 26 de maig: una crisi interna del PP a pocs dies de l’inici de la campanya no sembla la millor opció. Però després dels comicis municipals i europeus -també hi jugaran un paper destacat els resultats que obtingui el partit-, el sector moderat del PP es podria girar contra Casado.

Un cop més, les mirades es dirigiran cap al president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. El líder del PP gallec va estar a punt de fer el salt a Madrid per prendre les regnes del partit l’any passat, quan Mariano Rajoy va abandonar la política, però finalment es va fer enrere. Feijóo va descartar diumenge a la nit la dimissió de Casado. El líder gallec, però, no es va estar de subratllar que a Galícia és on els resultats electorals del PP van ser millors. O menys dolents, en qualsevol cas. “És la primera comunitat amb més bon resultat del PP a Espanya”, va destacar Feijóo. A Galícia, el PP va obtenir un 27,4% -un percentatge molt superior al 16,7% del conjunt de l’Estat- però no va ser la força més votada: el PSOE hi va obtenir un 32,13% dels vots.

El cap de l’oposició és Casado

El PP celebra avui el seu comitè executiu per analitzar els resultats electorals, amb la presència de tots els barons menys Feijóo, que ha de participar en la sessió plenària del Parlament gallec. Tot i la fuga de vots i escons, el partit no està disposat a cedir a Cs -tercera força després de les eleccions de diumenge- el títol de principal partit de l’oposició. “Per als pròxims quatre anys el líder de l’oposició es diu Pablo Casado”, va advertir García Egea. “Casado es l’única alternativa a un govern de Sánchez, siguin quins siguin els seus socis de govern”, va subratllar el secretari general. García Egea va demanar temps per consolidar el projecte de Pablo Casado, que només porta nou mesos al capdavant del partit. “Era l’únic dels líders que es presentava per primera vegada a unes eleccions. Els projectes necessiten temps”, va dir.

stats