Verificació

L'ARA s'afegeix a l'aliança Comprobado contra la desinformació electoral de cara al 23 de juliol

El diari serà un dels mitjans de comunicació que podran publicar els continguts més destacats generats per la coalició de verificadors

ARA
1 min
Un col·legi electoral durant les eleccions municipals del 2019.

BarcelonaEl diari ARA, seguint el seu compromís amb el rigor periodístic i contra la desinformació, s'ha afegit a l'aliança Comprobado, formada per Efe Verifica, Maldita.es, Newtral, VerificaRTVE i Verificat, que verificarà continguts sobre la campanya electoral i les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Així, l'ARA, juntament amb 18 mitjans de comunicació més que també s'hi han afegit, podrà posar a disposició dels lectors a partir d'aquest dilluns els continguts més destacats generats per Comprobado.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tractarà de continguts de servei públic que es fan seguint els principis de l'ètica periodística, la metodologia investigadora i la transparència per oferir una resposta àgil de la comunitat de verificadors a la convocatòria avançada d'eleccions i al creixement de la desinformació electoral.

Segons l'últim Eurobaròmetre d'hivern, fet per la Comissió Europea, el 86% dels ciutadans de l'Estat creuen que els continguts que tergiversen la realitat o que directament són falsos són un problema per a la democràcia. El percentatge supera en cinc punts la mitjana europea. En concret, sobre política, el Digital News Report España del 2021 fet per l'Institut Reuters indica que la meitat dels internautes reconeixen que han estat exposats a desinformació vinculada a processos electorals. 

La coalició Comprobado recull l'experiència acumulada el 2019 en el primer projecte col·laboratiu per verificar informació de manera independent. En aquesta edició del 2023 l'esforç se centra a augmentar la difusió del contingut verificat i a oferir als mitjans de comunicació informació útil per a la seva audiència, que complementi la cobertura electoral. Per això podran publicar les notícies de Comprobado, que aniran adequadament identificades amb la firma de l'aliança. 

stats